Chang Song-min, koji je bio savjetnik Kim Dae-jung-a, bivšeg predsjednika Južne Koreje, rekao je južnokorejskim medijima da je sjevernokorejski vođa Kim, koji ove godine nije sudjelovao u važnim događajima, lošeg zdravlja, objavio je New York Post.

- Pretpostavljam da je Kim trenutno u komi, ali još uvijek je živ - rekao je Chang.

Rekavši da je Kimova sestra Kim Yo-jong spremna pomoći u upravljanju zemljom, Chang je dodao: "Cjelokupna struktura nasljednika nije formirana. Ta praznina se ne može dugo održati, zbog toga se Kim Yo-jong ističe naprijed." Changovi navodi došli su nakon što su južnokorejski obavještajni dužnosnici objavili da je Kimova 33-godišnja sestra sada služi kao "de facto drugi vođa", iako je on nije imenovao kao njegovog nasljednika.

Za sjevernokorejskog vođu Kima su u aprilu počele glasine da je "lošeg zdravlja ili mrtav". Navodno je grupa kineskih doktora otišla u ovu zemlju kako bi se savjetovali o Kimovom stanju, a pojavila su se i vijesti da je sjevernokorejski čelnik imao kardiovaskularnu operaciju 12. aprila i da je u procesu oporavka.

Satelitska televizija Hong Konga objavila je da je Kim umro, ali ovaj izvještaj nije potvrdio niti jedan službenik. Kimovo odsustvo od važnih događaja u zemlji, uključujući proslavu rođendana njegovog djeda, Kim Il-sunga, utemeljitelja Sjeverne Koreje, izazvalo je nagađanja o njegovom zdravlju.

Nakon ovih navoda, fotografije Kim Jong-una pojavile su se početkom maja, kada je u glavnom gradu zemlje, Pjongjangu, otvorena fabrika gnojiva.