VEZANI TEKST - Buča je nova Srebrenica: Stotine tijela ubijenih na ulicama, mnogima ruke vezane na leđima

Sedam tijela pronađeno je u novoj grobnici blizu Buče, gdje su, nakon povlačenja ruske vojske iz Kijeva krajem marta, otkriveni leševi brojnih civila, objavila je kijevska policija.

- Rusi su ovdje mučili sedmero civila, a zatim su ih kukavički pogubili metkom u glavu - napisao je komandant kijevske policije Andrij Nebitov, dodavši da je "nekoliko žrtava imalo svezane ruke i vezana koljena".

Dodao je da je grobnica otkrivena danas na mjestu na kojemu su bili stacionirani ruski vojnici, blizu sela Mirotske, 10 kilometara sjeverozapadno od Buče i 35 kilometara od Kijeva, dodao je Nebitov rekavši i da sada rade na identifikaciji žrtava.

VEZANI TEKST - Počela ekshumacija civila iz masovne grobnice u Buči

Ukrinform je ranije prenio informaciju da su od 3. juna do danas pronađena tijela 1.314 mještana koje su ubile ruske snage u regiji Kijeva.

Nakon odlaska ruskih vojnika iz Kijevske oblasti, gdje su otkrivena tijela više stotina ukrajinskih civila, Buča je postala simbol ruskih ratnih zločina.

Moskva je u više navrata odbacila ove optužbe, kazavši da je riječ o "falsificiranju informacija", tvrdeći da su zločine počinili Ukrajinci uz podršku zapada.

Kijevska policija je potsjetila da su krajem aprila u jami u selu Mirotska otkrivena izmrcvarena tijela trojice strijeljanih muškaraca s povezom na očima.