Želite smršati

Jeste li jabuka, kruška ili pješčani sat: Svaki oblik tijela ima svoj plan prehrane

Objavljeno: 02.07.2019. u 19:25

Za početak, potrebno je znati kakav oblik tijela imate, odnosno da li ste jabuka, kruška ili pješčani sat, a zatim otkriti prehranu prema građi tijela koja garantira mršanje

FOTO: ILUSTRACIJA

Građa tijela otkriva na kojim mjestima se kilogrami najviše nakupljaju, a prema tome može se odrediti koje namirnice trebamo izbjegavati.

Ovom metodom također, moguće je odrediti i pronaći namirnice koje će nas zasititi i potaknuti mršanje.

Za početak, potrebno je znati kakav oblik tijela imate, odnosno da li ste jabuka, kruška ili pješčani sat, a zatim otkriti prehranu prema građi tijela koja garantira mršanje.

Pa krenimo redom:

Jabuka

Ovu građu tijela karakteriziraju široka ramena, uži bokovi i mršavije noge. Najviše kilograma nakuplja na području trbuha. Preporuka je uzimati više proteina i smanjiti unos ugljikohidrata.

Plan prehrane obuhvata: 1,500 kalorija - 600 kalorija iz ugljikohidrata, 525 kalorija iz masti, 375 kalorija iz proteina.

Doručak: 1 jaje, šaka mladog špinata, 2 kašike nasjeckane mozzarelle, 2 kriške suhog mesa, 1 kriška hljeba od cjelovitih žitarica.

Užina: 1 jabuka, 1 kašika kikiriki maslaca.

Ručak: Salata sa piletinom - 2 šoljice nasjeckane zelene salate, pola paradajza, 60 g nasjeckanih pilećih prsa bez kože, 1 tvrdo kuhano jaje, 1/8 avokada, 1 kašika izmrvljenog feta sira, 2 kašike maslinovog ulja, 6 krekera od cjelovitih žitarica

Užina: 1 kruška, 1 kriška tvrdog sira.

Večera: 85 g pilećih prsa bez kože, mariniranih u soja sosu i narandžinom soku,
1 mali pečeni krpmpir s kožom, pola šoljice kuhane brokule sa 1 kašičicom maslinovog ulja.

Desert: 1 jogurt, 2 kašike cjelovitih žitarica, pola šoljice borovnica:

Kruška

Ovaj oblik tijela prepoznatljiv je po užim ramenima i širim bokovima. Kod ove građe tijela, kilogrami se najviše nakupljaju na području bokova, stražnjice i nogu, koje nerijetko zahvaća i celulit.

Žene ove građe uglavnom imaju nizak krvni pritisak i lošu cirkulaciju.

Preporuka je jesti laganu mediteransku hranu koja obiluje svježim voćem i povrćem, a izbaciti hljeb i tjesteninu.

Plan prehrane obuhvata: 1,500 kalorija - 750 kalorija iz ugljikohidrata, 375 kalorija iz masti, 375 kalorija iz proteina.

Doručak: 1 šoljica zobenih pahuljica, 1 banana, pola šoljice soka od narandže.

Užina: 6 pšeničnih krekera, 1 mozzarella:

Ručak: Sendvič - 2 kriške integralnog hljeba, 2 kriške pureće salame, 1 kriška sira smanjene masnoće, malo zelene salate i paradajza, 2 mrkvde, 2 stapke celera, pola šoljice grožđa.

Užina: 1 šoljica jogurta, 1 jabuka.

Večera: pečena pileća prsa na žaru (bez kože), 1 šoljica kuhanog graška, 1 porcija miješane salate s malo limuna i 1 kašikom maslinovog ulja.

Desert: 1 čokoladni puding bez šećera.

Pješčani sat

Ovaj oblik tijela smatran je najzahvalnijim jer ga obilježavaju tanak struk, izražena prsa i širi bokovi. Međutim, nepravilna prehrana uzrokuje nakupljanje masnih naslaga u gornjem dijelu tijela. Kod pješčanog sata, ramena i bokovi su proporcionalni.

U organizam biste trebali unositi meso i ribu, a ponekada sebi možete dopustiti i malo crne čokolade. Osobe ove građe smiju jesti rižu, povrće i razne supe.

Plan prehrane obuhvata: 2.000 kalorija - 800 kalorija iz ugljikohidrata, 700 kalorija iz masnoće, 500 kalorija iz proteina.

Doručak: Omlet od 2 jaja i 1/4 šoljice nasjeckanih gljiva, paprike i mozzarelle, 2 kriške pureće salame, pola peciva od cjelovitih žitarica.

Užina: 1/4 šoljice grožđica i badema.

Ručak: 1 šoljica supe po izboru, salata od špinata - 2 šoljice špinata, 1/3 šoljice nasjeckane piletine, 1 tvrdo kuhano jaje, 1 kašika naribanog sira ribanca, 1 kašika sirćeta, 1 kašika ulja, 1 kriška hljeba od cjelovitih žitarica i pola kašičice margarina od uljane repice.

Užina: 1 šoljica žitarica s visokim udjelom vlakana, 3/4 šoljice mlijeka.

Večera: 100 g lososa mariniranog u kašičici meda i soja sosu, pola šoljice kuhane smeđe riže, 6 šparoga i 1 kašičica maslinovog ulja, 1 šoljica nasjeckane zelene salate, 1 kašika oraha, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika sirćeta.

Desert: 1 šoljica jogurta, 1 breskva.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije