open-navfaktor-logo
search
Višković najavio
Javnost traži spisak: Vlada RS još ne izlazi sa javnom objavom liste "neradnika"
Premijer entiteta Republika Srpska (RS) Radovan Višković obećao je da će do kraja 2022. godine biti javno objavljen spisak zaposlenih u javnom sektoru za koje je utvrđeno da su primali plaću, a nisu dolazili na posao.
04.01.2023. u 13:18
get url
text

Međutim, do danas nije javno saopćeno o koliko osoba se radi i u kojim ministarstvima, javnim institucijama ili preduzećima su bili zaposleni, a Višković je na sjednici Narodne skupštine RS-a otkrio da su neki već dobili otkaze.

- Već ima onih koji su dobili otkaz. Kada sam govorio o provjerama, ne odnosi se to samo na Vladu RS i ministarstva, nego sve institucije u kojima plaću primaju iz javnih sredstava, to su i fondovi i javna preduzeća. Budite sigurni da ćemo na tome istrajati - rekao je Višković na sjednici NSRS-a 27. decembra, te najavio javnu objavu njihovih imena do kraja godine.

Vlada RS-a je 23. decembra 2022. godine uputila dopis svim ministarstvima, javnim institucijama, ustanovama i preduzećima u kojem je zatraženo da se raskinu ugovori o radu sa svima koja se vode kao zaposleni, a ne dolaze na posao.

U istom dopisu zatraženo je od svih rukovodilaca da dostave pisani izvještaj u kabinet predsjednika Vlade, uz najavu da će sva odgovorna lica koja ne postupe kako je naloženo, biti sankcionirana.

Šef Kluba zastupnika PDP-a Igor Crnadak uputio je danas zastupničko pitanje premijeru RS-a u kojem zahtijeva informacije o otkrivenim neradnicima i otkazima koji su najavljeni.

- Кoja lica su u prethodnom periodu primala plaću, iako nisu dolazila na posao, kao i u kojim institucijama se to dešavalo, u kojem periodu i koliki je ukupan iznos bruto plaća koje su isplaćene na taj način – jedno je od pitanja.

Crnadak je od premijera zatražio i podatke o mjerama prema odgovornim licima, kao i da li je MUP RS-a preduzeo aktivnosti u cilju utvrđivanja odgovornih, kako bi se procesuirali pred pravosuđem.

Višković i predsjednik RS-a Milorad Dodik su 23. decembra na zajedničkoj pres konferenciji u Banjoj Luci ove aktivnosti najavili kao jedan od ključnih prioriteta nove Vlade, a Višković je tada izjavio da postoje informacije da se neki zaposleni u javnom sektoru nalaze na egzotičnim destinacijama i ne dolaze na posao, ali redovno primaju plaću.

Nedugo nakon toga uslijedile su tvrdnje brojnih direktora javnih preduzeća u RS-u o tome da oni u svojim redovima nisu pronašli takve osobe.

Prema podacima Glavne službe za reviziju RS koja je početkom 2021. godine sprovela reviziju učinka "Planiranje i izvještavanje u javnim preduzećima", utvrđeno je da je u 219 javnih preuzeća u RS-u zaposleno ukupno oko 27.000 ljudi.

U tri institucije u RS-u, Narodnoj skupštini, Kabinetu predsjednika i Vladi, zaposleno je ukupno oko 8.200 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.