open-navfaktor-logo
search
Rasprava u Briselu
Izvjestitelj Evropskog parlamenta za BiH: EU ne ulaže dovoljno napora u BiH, naročito po pitanju migracija
Paulo Rangel, izvjestitelj Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, obratio se na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove povodom predstavljanja Paketa proširenja 2020 i Ekonomsko-investitionog plana za Zapadni Balkan.
06.10.2020. u 16:16
get url
text
Paulo Rangel

VEZANI TEKST - Predstavljen Izvještaj za BiH: Napravljeni su pozitivni koraci, ali morate jačati vladavinu prava

Rangel je kazao da u slučaju BiH vjeruje da bi Evropski parlament trebao biti pozitivniji, te djelovati stimulativnije.

- Mislim na 14 ključnih prioriteta, u čije ispunjavanje bi se trebali uključiti na mnogo proaktivniji način. Uvijek pozivamo na ulaganje napora i dobru volju, ali ponekad nismo u mogućnosti da se uključimo na pravi način, ne samo sa finansijskom pomoći već i sa ljudskim resursima – izjavio je Rangel.

Naglasio je da to ovisi i o donosiocima odluka u BiH, ali je još jednom naglasio da Evropska unija ne ulaže dovoljno napora. Izdvojio je jedan domen, a to su migracije. Ukazao je da su one zanemarene i u Izvještaju, te je upozorio da je Evropska unija mogla učiniti mnogo više.

- Ovo je ključno pitanje za ljudska prava, ključno pitanje za Evropsku uniju i mogli smo uraditi mnogo više, ne samo finansijski već i saradnjom sa lokalnim, entitetskim i državnim vlastima – zaključio je Rangel.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.