Varhelyi je te dokumente prezentirao pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta, naglasivši da je Zapadni Balkan prioritet za Evropsku komisiju, te njen strateški interes.

Komesar je, govoreći o ekonomskoj situaciji u regiji, naglasio da postoji ogromna razlika u ekonomijama Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana, te je pojasnio da je zbog toga pripremljen Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan.

- Plan je struktuiran oko ključnih područja koji će omogućiti rast broja radnih mjesta – kazao je Varhelyi.

U tom je kontekstu naglasio plan investiranja u izgradnju saobraćajne i željezničke infrastrukture, te borbu protiv zagađenja kroz preusmjeravanje sa uglja na korištenje prirodnog gasa.

- Moramo jačati diverzifikaciju i umanjiti ovisnost o tom energentu – izjavio je komesar.

Među prioritetima je Varhelyi naveo i zaštitu okoliša, digitalnu budućnost, zaštitu privatnog sektora i ljudskog kapitala, te je u tom kontekstu naglasio da je odljev mozgova veliki problem za Zapadni Balkan.

- Plan će konsolidirati regiju i staviti je na mapu investitora – dodao je Varhelyi.

Ovaj plan, pojasnio je, podrazumijeva i jačanje regionalne saradnje u kontekstu stvaranja jedinstvenog tržišta, a jačanje investicija će, dodaje, biti moguće samo uz saradnju državnih vlasti. U tom kontekstu je naveo potrebu jačanja vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Govoreći o Izvještaju za Bosnu i Hercegovinu, Varhelyi je kazao da je u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježeno nekoliko koraka unaprijed u kontekstu ispunjavanja 14 ključnih kriterija, poput rješavanja pitanja izbora u Mostaru, te usvajanja Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina.

- Potrebno je uložiti još napora u rješavanju svih prioriteta, naročito u oblasti vladavine prava kako bi se vratilo povjerenje građana u pravosudni sistem. Integritet pravosuđa i upravljanje migracijama trebaju hitne akcije – izjavio je Varhelyi.

Upozorio je da će samo ispunjavanjem uvjeta BiH dobiti priliku za stjecanje kandidatskog statusa.