open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Izvarali ga "drugovi": Da li i Samir Suljević napušta Klub zastupnika SDP-a u Skupštini KS?
Prema informacija Faktora dobijenim od izvora u Kantonalnon odboru SDP Sarajevo, na čijem je čelu Damir Mašić, Suljević je već u nekoliko navrata izrazio svoje nezadovoljstvo
22.11.2019. u 07:44
get url
text
get url
text

Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo mogao bi ubrzo ostati bez još jednog zastupnika. Nakon što je u martu ove godine Damir Nikšić isključen iz ove stranke, svoje nezadovoljstvo sve više pokazuje zastupnik Samir Suljević, i to zbog rada Vlade KS, unutarstranačkih prevara koje su mu priredili "partijski drugovi", te ponašanja Kluba SDP-a u Skupštini.

Uz to, SDP Sarajevo politički pada sve niže, što je dovelo i do ogromnog nezadovoljstva članstva, tako da je Općinska organizacija Novo Sarajevo čiji je predsjednik Suljević u rasulu.  

Napusti li Klub SDP-a i pređe u samostalne zastupnike, u Klubu SDP-a ostat će samo dvoje - Segmedina Srna-Bajramović i Igor Stojanović.

Prema informacija Faktora dobijenim od izvora u Kantonalnom odboru SDP Sarajevo, na čijem je čelu Damir Mašić, Suljević je već u nekoliko navrata izrazio svoje nezadovoljstvo, te poručio da će za početak uskratiti podršku aktuelnoj skupštinskoj većini, a nakon toga možda i napustiti SDP.  

"Partijski drugovi" su Suljeviću obećali, a potom ga nisu izabrali u Glavni odbor SDP-a, potom je uslijedilo obećanje za stranačko Predsjedništvo, ali ni tu se nisu pokazali od riječi prema njemu. Također, vođenje kadrovske politike u sarajevskom SDP-u je potpuno privatizirano, i svedeno je uglavnom na dva čovjeka. O svemu odlučuju Damir Mašić i Irfan Čengić, dok se predsjednici devet općinskih organizacija ne pitaju ništa.

Do kuliminacije njegovog nezadovoljstva došlo je ljetos, kada je prevaren za delegatsko mjesto u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, u januaru ove godine  u nastavku konstituirajuće sjednice, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su tajnim glasanjem izabrali delegate za Dom naroda Parlamenta FBiH.

U Dom naroda izabrano je osam delegata, tri iz reda Bošnjaka, dva iz reda Srba, jedan iz reda Hrvata  i dva iz reda Ostalih.

Iz reda Bošnjaka izabrani su Aljoša Čampara, Zvonko Marić i Samir Suljević.

U julu mjesecu, on se povukao iz Doma naroda FBiH, a njegov mandat dobio je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Iako su tada u javnost plasirane informacije da je Suljević ušao u Dom naroda FBiH kako bi se osigurala delegatska pozicija u državnom Domu naroda za Denisa Bećirovića, odluka KO SDP Sarajevo da se on povuče donesena je iz sasvim drugih razloga.

U koalicionom dogovoru SDP-a i NiP-a u prvom prijedlogu je bilo da SDP dobije dva kantonalna ministarstva (Ministarstvo za rad i Ministarstvo saobraćaja) i jedno delegatsko mjesto za Samira Suljevića.

Međutim, taj se dogovor brzo promijenio (sve se to događalo u decembru prošle godine u samo nekolio dana) te je SDP zvanično dobio tri ministarstva (uz prethodna dva i Ministarstvo prostornog uređenja), pod uvjetom da Suljević bude izabran za delegata, ali da se nakon pola godine povuče i poziciju ustupi Konakoviću. Sve to, Suljević je saznao tek nakon što su od njega tražili da podnese ostavku, odnosno delegatski mandat prepusti predsjedniku Naroda i pravde.

Kontaktirali smo i Suljevića, koji nam je na upit da li je sve ovo tačno, ne demantirajući ništa, samo kratko kazao da se čujemo naredne sedmice, jer ove ima brojne sastanke. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.