Izraelska policija je od jutra poduzela intenzivne mjere sigurnosti oko tri kuće koje pripadaju porodici Tutah u naselju Vadi al-Jawz, u blizini Starog grada i zatvorila ulaze i izlaze u to područje. Srušili su građevinske objekte u kojima je živjelo 18 osoba.

Yahya Tutah, čija je kuća srušena, rekao je za Anadoliju da su kuće izgrađene prije više od 20 godina. Kako je kazao, obraćali su se različitim ustanovama i institucijama za dozvolu, ali nisu je mogli dobiti.

Tutah je naglasio da su Palestinci "progonjeni i da su izbačeni na ulice" u svojoj zemlji.

- Palestinci samo žele da žive u svojoj zemlji i kod kuće. Gdje će sada ovih 18 ljudi? Gdje da žive? Izgubili smo našu kuću u zapadnom Al-Qudsu 1948. Došli smo ovamo. Sada nas tjeraju i odavde. Gdje ćemo? U Kinu, ko će nas prihvatiti? Ko želi Palestince - upitao je Tutah.

Izraelske snage srušile su još četiri kuće u kojima živi 20 Palestinaca u blizini Hebrona na jugu okupirane Zapadne obale.

Nasser Nuwaja, palestinski aktivista iz sela Shib al-Butam kod Hebrona, rekao je da je izgradnju kuća koje su uništile izraelske snage finansirala Evropska unija.

Palestinski advokat Hasan Mulehat je kazao da su srušene i dvije palestinske kuće na sjeverozapadu Jerihona na Zapadnoj obali.

U izvještaju Ureda za humanitarnu koordinaciju Ujedinjenih naroda istaknuto je da su "izraelske vlasti od Nove godine srušile 67 palestinskih kuća u okupiranom istočnom Al-Qudsu uz obrazloženje da su bez dozvole".