open-navfaktor-logo
search
Traje do 29. augusta
Izložba "Gdje je?" - Memorijal za više od 7.600 osoba nestalih tokom rata u BiH
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) u Bosni i Hercegovini će u periodu od 25. do 29. augusta javnosti predstaviti izložbu "Gdje je?".
26.08.2021. u 09:25
get url
text

Izložba je otvorena sinoć u kino dvorani unutar sjedišta Crvenog križa BiH u Sarajevu.

Više od 25 godina nakon završetka rata u BiH, porodice 7.603 osobe koje se još vode kao nestale ne znaju šta se dogodilo njihovim najmilijima. Izložbom "Gdje je?" MKCK nastoji izgraditi svojevrstan spomenik posvećen svim osobama nestalim tokom sukoba u Bosni i Hercegovini, jer trenutno jedan takav memorijal ne postoji.

{$galerijaFotografija}

Adis Hukanović, kreator koncepta izložbe kaže da instalacija progovara o nekoliko tema koje su jako bitne za proces traženja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini:

- Prije svega ona ukazuje na sporost procesa traženja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini suočavajući javnost s imenima i prezimenima nestalih osoba koji su verifikovani u bazi nestalih Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine. Instalacija također poziva relevantne aktere, uključujući istraživače, novinare,umjetnike i aktiviste da se uključe u proces izgradnje dostojanstvenog sjećanja na nestale osobe tako što će prikupljati i prezentovati životne priče nestalih osoba i na taj način inicirati jedan humaniji odnos prema sjećanju na nestale.

Elmir Camić, šef delegacije MKCK-a u Sarajevu, kaže da MKCK već godinama Međunarodni dan nestalih kroz razne načine obilježava kampanjom "Gdje je?", naziv koji predstavlja pitanje koje porodice nestalih prati svaki dan.

- Mi smo od samog početka uključeni u proces traženja nestalih i pružamo podršku njihovim porodicama. Ovom kampanjom nastojimo skrenuti pažnju javnosti na specifične potrebe porodica nestalih osoba, koje već preko 26 godina žive u neizvjenosti. Podržavajući rad preko 30 udruženja porodica nestalih u BiH, nastojimo ojačati njihov položaj i osigurati ispunjenje njihovih prava, uključujući i ono najvažnije: da napokon saznaju šta se dogodilo s njihovim najmilijim i gdje se oni nalaze - kaže Camić.

Institut za nestale osobe i MKCK aktivno sarađuju na procesu traženja nestalih osoba. Trenutno se u evidenciji Instituta nalazi više od 7.600 osoba, čija sudbina još nije poznata.

- Ova izložba jeste početak obilježavanja Međunarodnog dana nestalih u BiH i ona najbolje oslikava i govori o svekolikom stradanju, patnjama i tragediji koja nam se desila na ovim prostorima tokom ratnih sukoba i razaranja devedesetih godina. Sama činjenica da još uvijek tragamo za više od 7.600 aktivno nestalih lica to potvrđuje. Iako smo do sada identifikovali preko 70% ili dvije trećine slučajeva nestalih lica u BiH, što klasičnom, što DNK metodom i što bi se statistički gledano može smatrati uspjehom, to ne smije biti alibi niti opravdanje kada je proces traženja preostalog broja nestalih u pitanju – kazao je Nikola Perišić, predsjedavajući Kolegioja direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Najveću prepreku u procesu traženja nestalih osoba predstavlja nedostatak relevantnih informacija o potencijalnim lokacijama grobnica. U Savjetodavnom odbora Instituta za nestale, koji predstavlja porodice nestalih i njihova udruženja, smatraju da je potrebno i aktivnije učešće nadležnih institucija kako bi se ubrzao proces traženja.

- Savjetodavni odbor traži od svih nivoa vlasti da se maksimalno uključe u proces traženja, kako bi se otkrila sudbina naših najmilijih i da se Institutu osiguraju sva moguća materijalna i financijska sredstva u procesu traženja - kazao je Željko Stanić, predsjedavajući Savjetodavnog odbora.

Svi zainteresovani mogu pogledati izložbu "Gdje je?" do 29. augusta u prostorijama Društva Crvenog križa BiH u Sarajevu. Tokom Međunarodnog dana nestalih, koji se širom svijeta obilježava 30. augusta, izložba će biti postavljena na Španskom trgu u Mostaru, u sklopu obilježavanja koje organizuje Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe BiH.

izložba Gdje je  (3).jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.