Kako je saopćeno, Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, čestitao Dan oslobođenja Lukavca, naglasivši da mu je uvijek drago doći u ovaj grad jer je u njemu, kako je kazao, kondenzovano sve što čini BiH.

- U ovom kraju se ekonomija oporavila puno brže nego u ostatku države. Volio bih da smo neke stvari pokrenuli brže. Autoput, koji sam ja prije pet godine u Ankari pokrenuo sa Erdoganom, još uvijek nije započet. Ono što vam ja mogu obećati jeste da ćemo se svom snagom potruditi da ovaj kraj povežemo sa Evropom i da izgradimo cestu od Lukavca prema Zavidovićima. To je naša obaveza i mi to sigurno možemo uraditi – kazao je Izetbegović.

Pozdravio je rad premijera Vlade Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića, ali i rad federalnog premijera Fadila Novalića.

- Puno toga je nestalo sa scene, Aide, Dite, problemi sa penzionerima i borcima. Te stvari su, jedna po jedna, popravljane. Na državnom nivou je nešto teže. Dvije trećine građana želi mir i stabilnost, napredak ekonomije, ali dvije trećine vlasti imaju SNSD i HDZ. Mi smo se veoma efikasno suprostavljali njihovim politikama. Probrali smo pozicije sa kojih smo to mogli uraditi. Na svaki potez smo imali odgovor, kao u šahu. Poručujem tim ljudima da se urazume, da prestanu. Nećete postići ratne ciljeve političkim sredstvima. Ova zemlja ima svoje patriote koji će je braniti, ima SDA – poručio je Izetbegović.

Najavio je snažan ekonomski rast u narednom mandatu ukoliko se sačuva stabilnost u državi.

- Sada nam samo treba malo razuma i malo pameti da napravimo pravi bum. Uz kakvu-takvu stabilnost, mi ćemo napraviti najveći postratni pomak po pitanju reformi, vladavine zakona, ekonomije, izgradnje i podizanja životnog standarda. Do kraja narednog mandata planiramo podići plaće i penzije za 50 posto – izjavio je Izetbegović.

Bakir Izetbegović u Lukavcu

Izetbegović je kazao da je SDA dobra stranka koja, uprkos svemu, uvijek pruža ruke pomirenja.

- Nije dovoljno biti dobar. Potrebno je biti i jak. Bošnjaci su imali velike probleme dok nisu napravili ovu stranku. Ova zemlja je imala problem dok nije napravila vojni balans. Gledaju da nas oslabe i mi trebamo toga biti svjesni. Vode specijalni rat koji razvlači mozak našim ljudima, koji su izloženi stalnim medijskim pritiscima. Trebamo toga biti svjesni. U jedinstvu je snaga, a u snazi je garant da nećemo doživjeti neke loše stvari – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da je SDA politički monolit koji ima referentne kadrove koji tačno znaju kako voditi procese i kako voditi državu koju su izgradili.

- Zato će pobijediti, ako Bog da, SDA jer poštuje suštinu ove zemlje, jer poštuje njen duh. Mi nismo samo Bošnjaci ili samo muslimani. I crkve, i sinagoge, i srećci, i srednjovjekovna Bosna i njeni kraljecvi, i antifašistička borba Titovih partizana, sve je to dio našeg slojevitog identiteta. Mi ne želimo da se dijelimo nego da se mirimo, da pravimo bolju i jasniju budućnost za mlade. To je razlog da kažete svojim komšijama i rođacima da igraju na provjereno i sigurno, da biraju tu stranku – izjavio je Izetbegović.

Na skupu su se također obratili predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona Fahrudin Skopljak, nosilac liste SDA za Parlament FBiH Azmir Husić, premijer Tuzlanskog kantona i nosilac liste za Skupštinu Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, te kandidati SDA za Skupštinu Tuzlanskog kantona Almir Sakić, Elma Mehanović i Samira Begić, saopćeno je iz SDA.

Prethodno je Izetbegović posjetio Gračanicu, gdje je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Centralnom spomen obilježju odao počast šehidima i poginulim borcima.

Nakon šetnje gradom razgovarao je s kandidatima, članovima Gradskog odbora SDA Gračanica, aktivistima stranke i građanima. Kako je saopćeno, u svom kratkom obraćanju upoznao je prisutne s najvažnijim novostima u Bosni i Hercegovini, te rezultatima rada institucija vlasti na čelu sa kadrovima SDA.

Govoreći o planovima za naredni mandat, Izetbegović je najavio povećanje penzija i plata za 50 posto.