Domaćini su upoznali delegaciju iz BiH sa dosadašnjim radom i planovima za buduće djelovanje BKC-a Frankfurt. Na sastanku je razgovarano o registraciji birača za naredne Opće izbore, sa posebnim fokusom na izborni proces u entitetu RS. U tom kontektu je Izetbegović informisao domaćine sa aktivnostima na kandidovanju jedinstvene zajedničke liste probosanskohercegovačkih stranaka u ovom entitetu.

Dogovoreni su konkretni koraci na animiranju bosanskohercegovačke dijaspore u Njemačkoj za registraciju birača i učešće na Općim izborima.
Također je razgovarano o mogućnostima integracije i snažnije privredne saradnje između bosanskohercegovačke dijaspore i Bosne i Hercegovine. Prisutnima su predstavljene mogućnosti investiranja u Bosnu i Hercegovinu.

U delegaciji predstavnika institucija vlasti iz Bosne i Hercegovine su, pored Izetbegovića, bili premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Senad Bratić, načelnik Općine Konjic Osman Ćatić i delegat u Vijeću naroda RS-a Samir Baćevac.