- Možda se njemu to čini normalno, ali nakon Tomašica, Srebrenice i sličnih događaja gdje su pobijeni svi ti ljudi, ne smije se dopustiti da se uopšte to pitanje otvara - kazao je u razgovoru za "BHT1 Uživo".

- Možda je to uradio u dobroj namjeri, nenamjerno. Raziđite se kao Česi i Slovaci. Da se neko rješenje nađe. Takve, nek me izvine, budalaštine je govorio. Ovo što je rađeno poslije nije nimalo bilo naivno. Ubaciti ovo u javni prostor i gledati reakciju. Zato je moja reakcija bila jaka, ima još takvih kuhinja koji prave slične stvari da se ispitaju situacije, u Zagrebu, Beogradu.

Međunarodna zajednica mora ovakve stvari sjeći u startu, jer će nam se obiti o glavu - dodao je on.

Čelnik SDA je u emisiji BHT1 Uživo govorio o mnogim aktuelnim pitanjima, među kojima su vakcine, donacije vakcina iz Srbije, o autoputu prema Srbiji, o odnosu sa SNSD-om, o formiranju koalicione opozicije na teritoriju cijele BiH, o federalnom premijeru Novaliću, o filmu "Quo Vadis Aida?" i dodjeli Oskara.

"Razgovarao sam ja sa Dodikom o pričama o razilaženju"

- Nema ništa od mirnog razilaženja, ma nema nikakvog razilaženja - kazao je Izetbegović govoreći o reakcijama Milorada Dodika na priče o "mirnom razilaženju" BiH.

- Razgovarao sam ja s njim o tome, neću sada pričati detalje da ne budem nefer. Na taj način se dobijaju izbori, a on to priželjkuje na neki način, on želi da bude zapamćen da je uradio taku neku stvar dok je bio u najvećoj političkoj snazi. Svjestan je i on i svi mi da je to put iz kojeg ne znamo kako bi izašli. Nema se pravo etnički očistiti jedan dio BiH, praviti koncentracioni logori, etnički čistiti zemlju, treba reagovati a ne praviti politiku od toga. To su besmislice na koje treba oštro reagovati, ne treba od toga praviti politiku, kao što neki prave i kažu da meni to dobro dođe i da ja zajedno to radim sa Dodikom. Ko voli rat da Bog da ga imao u kući, ja ga ne volim - kazao je on.

Govoreći o odlasku načelnika općine Novi Grad Semira Efendića iz SDA kazao je da je "to bilo očekivano i dugo traje".

"Svaki odlazak nije dobar"

- Pokušali smo ga zadržati, on je kvalitetan kadar, nije bilo hemije, on je imao svoje ambicije. Nek mu je sretan put želim mu dobro zdravlje. Zanimljivo, to smo do sada viđali u sportu. Kad nekoj ekipi ne ide dobro onda uzmu nekog crnog košarkaša, eh sada da li će Efendić biti taj, da li će imati snage i kapaciteta, kakav je mogao imati u SDA i razviti ga, vidjet ćemo - kazao je Izetbegović, 

Govoreći o tome šta je Efendiću ponuđeno u Stranci za BiH kazao je da "svaki odlazak nije dobar".

- Mi smo pokušali zadržati gospodina Efendića i svakog kvalitetnog kadra, ali to je šansa, kada se ukloni jedno drvo postoji mogućnost da narastu nova dva, kvalitetnija. Tako je bilo do sada, odlazili su. Otišlo je skoro pola kluba SDA, 2014., Šepić i kompanija…Samo je Konaković mislim nešto uspio napraviti i to se već gubi. On je dobar govornik a izostali su rezultati. Lako je kritikovati - kazao je Izetbegović.