- Predstavnici 15 stranaka koje imaju svoje zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine trebaju da se obavežu na to da se smanje tenzije u BiH, da se uklone blokade, da se obave mirni i fer izbori te da se pokrene BiH na njenom evropskom putu - kazao je Izetbegović novinarima tokom današnje posjete RMU Kakanj.

Izetbegović je istakao da se pomalo "zaboravilo" na 14 prioriteta Evropske komisije te da su se bavili blokadama, deblokadama i krizama.

- Vrijeme je da se sve vrati na 'fabričke postavke' . Dokument je pripremljen i idemo da ga u nedjelju eventualno potpišemo te da prema njemu postupamo u mjesecima koji su pred nama - zaključio je Izetbegović.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel sredinom maja boravio je u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini gdje se susreo s najvišim državnim zvaničnicima.

Kako je tada kazao, u prvu posjetu Sarajevu došao je kako bi lično saslušao i bolje razumio zabrinutosti i stavove ovdašnjih zvaničnika, dodajući da je potpuno uvjeren u to da zapadnom Balkanu treba Evropska unija i da također Evropska unija treba zapadni Balkan.

Za 23. juni planiran je i sastanak lidera 27 članica Evropske unije i čelnika zemalja zapadnog Balkana, a dnevni red tog sastanaka trebao bi biti poznat naredne sedmice.