- Imamo 14 prioriteta Evropske komisije i sada ovu Rezoluciju Evropskog parlamenta koja kaže da se presude Evropskog suda za ljudska prava ne bi smjele koristiti za bilo šta drugo osim onoga što je navedeno u sadržaju tih presuda - rekao je Izetbegović.

Dodao je da su nam time pomogli da znamo u kojem smjeru se trebamo kretati, a to nisu daljnje podjele i politička segregacija u BiH.

- HDZBIH i HNS traži ustavnu izmjenu jer u Dejtonskom ustavu nije slučajno navedeno da će se Predsjedništvo sastojati od po jednog Bošnjaka, Hrvata i Srbina, a ne hrvatskog predstavnika jer sva ta tri člana predstavljaju cijelu Bosnu i Hercegovinu i sve građane i konstitutivne narode - istakao je Izetbegović.

On smatra da sada postoji diskriminacija spram većine u parlamentu od strane manjine, konkretno HDZ-a, koja se očituje o blokadama koje živimo ove dvije godine.

- Zaštitu konstitutivnih naroda treba svesti isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kako je to u RS-u - naglasio je Izetbegović, dodajući da je išao u Brisel da objasni tu stvar i da traži podršku za izbalansiranu izmjenu Ustava.

Izetbegović je rekao da Slovenija ima razloge da dokaže da njeni funkcioneri ne stoje iza non papera, te da će imati priliku i potrebu da bude vrlo konstruktivna i korektna prema BiH.