open-navfaktor-logo
search
Vjerske obaveze
"Izdvajanjem zekata i sadekatu-l-fitra, ali i čestim davanjem sadake, vjernik čisti svoj imetak"
Tokom ramazana muslimani se pored obaveznog posta, više posvećuju ibadetu, pored obaveznih namaza, klanjaju teraviju, nafile, uče dove, a daju i sadekatu-l-fitr.
04.05.2020. u 11:05
get url
text

Iz Ureda za zekat pri Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pojašnjavaju da je sadekatu-l-fitr ibadet imovinskog karaktera koji se izvršava tokom mjeseca ramazana na način da se izdvoji imovina u vrijednosti jednodnevne ishrane čovjeka za svakog člana porodice u fond Bejtul-mal u koji se daju i sredstva zekata.  

- Sadekatu-l-fitr se naziva još i zekatom tijela jer se izdvaja za svakog lično, a njegovo izdvajanje je vadžib. Predajući se u toku ramazana učenju Kur'ana, namazu, postu, vjernik ojačava svoju dušu i snaži svoj karakter, ali i dolazi u prilike da pogriješi, posebno neprimjerenim govorom u toku mubarek mjeseca. Sadekatu-l-fitr ima ulogu da postača očisti od tih manjkavosti – pojašnjava rukovodilac Ureda za zekat Vehid Arnaut.

Arnaut ističe da se sadekatu-l-fitr u iznosu od 20, 10 ili 7 KM izdvaja u zadnjoj trećini ramazana, a prije klanjanja Bajram namaza, te da se izdvajanje nakon bajrama tretira kao obična sadaka.

- Izdvajanjem zekata i sadekatu-l-fitra, ali i čestim davanjem sadake, vjernik čisti svoj imetak, čisti svoju dušu, snaži osjećaj solidarnosti u društvu, ali i čuva svoju zajednicu, učestvuje i brine da emanet vjere bude prenesen na buduće generacije – kazao je Arnaut.

Iznos nisaba

Iako davanje zekata nije striktno u vezi s ramazanom, veliki broj muslimana zekat daje upravo u ramazanu.

- Zekat se može davati tokom cijele godine, mada značajan broj muslimana ovu obavezu izvršava u toku ramazana, što zbog uvećanja nagrade za izvršavanje ibadeta u ramazanu, što zbog lakšeg određivanja početka i kraja Hidžretske godine. Zekat se daje na sljedeću imovinu: zlato, srebro, novac i trgovačka roba, dionice, vrijednosni papiri, na živu stoku, ovce, koze, krave, deve, poljoprivredne proizvode i rude i rudna bogatstva – kaže Arnaut, te dodaje da nisab ove godine iznosi 8.990 KM.

Visina nisaba zlata je 91,6 grama, srebra 641,5 grama, a za novac, trgovačku robu, dionice i vrijednosne papire se određuje iznosom nisaba zlata ili srebra.

- Nisab za stoku ovisi o vrsti stoke, njenom boravku na otvorenom, kao i razlozima uzgoja stoke. Nisab na poljoprivredne proizvode, prema hanefijskom mezhebu ne postoji jer se daje 10 posto ili 5 posto, ovisno o navodnjavanju ili ne, na sve poljoprivredne proizvode – navodi sagovornik.

Jezičko značenje riječi zekat je čišćenje, razvoj, berićet, rast, a terminološki označava određeni dio imovine koji se treba izdvojiti po naredbi Uzvišenog Allaha dž.š. određenim kategorijama u društvu.

Materijalni ibadet

- Zekat je jedan od pet temelja vjere islama, a njegova obaveza ustanovljena je Kur'anom, sunnetom i konsenzusom učenjaka. Spada u red materijalnih ibadeta. Njegovo davanje uvećava i čisti imetak, ali i čisti dušu onome ko ga daje – kaže Arnaut.

On ističe da davanje zekata uvećava i čisti imetak, ali i čisti dušu onome ko ga daje.

- Zanijekati obaveznost zekata izvodi iz vjere, a njegovo neizvršavanje, kada se za to steknu uvjeti, rezultira gubljenjem berićeta u imetku, Allahovom srdžbom i kaznom na budućem svijetu – pojašnjava.

Iz Ureda za zekat ističu da je postoji razlika između zekata i sadake, najprije jer je zekat stroga islamska obaveza, farz, sa jasno preciziranim iznosima davanja, dok je sadaka dobrovoljno davanje siromašnim ljudima u bilo kojem iznosu, zatim, zekat se izdvaja i daje u fond bejtu-l-mal, dok se sadaka može izdvajati prema slobodnoj procjeni onoga koji je daje, zekat se daje u određeno vrijeme, nakon što prođe godina od momenta posjedovanja nisaba, a sadaka se daje u bilo koje vrijeme.

Sredstva od zekata, na temelju prakse Allahovog poslanika a.s., prikupljaju se u zajednički fond bejtu-l-mal, a nakon toga se vrši raspodjela zekata, vodeći računa o najugroženijim kategorijama u društvu, kao i o interesima zajednice muslimana.

- Zekat je propisan pametnom, punoljetnom, slobodnom muslimanu i muslimanki koji posjeduju nisab, određenu količinu imovine. Da bi imovina podlijegala obavezi zekata, treba ispunjavati sljedeće uvjete: da dostiže nisab. Zekat nije propisan na svu imovinu nego na određenu količinu koja se naziva nisabom. U hadisima Poslanik a.s. kaže da se zekat ne daje na manje od pet deva, manje od četrdeset ovaca, manje od dvjesto srebrenih dirhema, manje od dvadeset zlatnih dinara. Vrijednost nisaba treba da je u potpunom vlasništvu godinu, da je višak u odnosu na osnovne potrebe. Pod osnovnim potrebama podrazumijeva se ono što je čovjeku neophodno od jela, pića, stanovanja, sredstava za rad i općenito pristojan životni standard – kaže Arnaut.

Zekat se ne daje na haram imovinu, kao što je imovina stečena pljačkom, krađom, prevarom, mitom, kamatom.

Uplate zekata i sadekatu-l-fitra u Bosni i Hercegovini i dijaspori u fond bejtu-l-mal se realizira putem posebnih blokova za zekat i sadekatu-l-fitr.

Zekat i sadekatu-l-fitr se može uplatiti u svim džamijama i medžlisima Islamske zajednice u BiH i dijaspori putem blokova ili putem transakcijskog računa RijasetaIslamske zajednice u BiH: Bosna Bank Intertnational d.d. Sarajevo, broj računa 1410010000274481, sa naznakom: Uplata za zekat, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.