Od pojave pandemije virusa COVID – 19 do danas, Merhamet Njemačke je matičnoj organizaciji HO Merhamet MDD doznačio 27.000 eura (blizu 54.000 KM) za pomenute namjene.

Od tih sredstava, do sada je kupljeno 1.640 prehrambenih porodičnih paketa koji su, posredstvom Merhametovih regionalnih odbora podijeljeni socijalno ugroženim porodicama širom BiH svih nacionalnosti.

Tako je, povodom katoličkog Uskrsa, HO Merhamet MDD podijelio je 300 prehrambenih paketa hrvatskim porodicama u Sarajevu, Tuzli, Travniku, Mostaru Maglaju i Goraždu.

Inače, Merhamet Njemačke u vrijeme uskršnjih praznika, uz pomoć velikog broja njemačkih i bh. donatora, organizira akciju Kinderkarawane (Dječiji karavan), kako bi se prikupio što veći broj paketa za djecu slabijeg imovnog stanja.

- No, ove godine, zbog ograničene slobode kretanja, zbog činjenice da djecu nije bilo moguće okupiti po školama, vrtićima ili u bilo kojim drugim ustanovama.

Naročito zbog činjenice da je koronavirus paralisao ekonomiju i da velikom broju ljudi prijeti gubitak posla, odlučili smo ove godine obezbijediti prehrambene pakete - kazao je predsjednik Merhameta Njemačke Nedim Kadirić.

Od sredstava koje je prikupio Merhamet Njemačke, HO Merhamet MDD, posredstvom svojih regionalnih odbora, podijelio je i 200 paketa srpskim porodicama, povodom pravoslavnog Vaskrsa. Pakete su dobile socijalno ugrožene porodice pravoslavne vjeroispovijesti u Sarajevu, Maglaju, Travniku, Tuzli, Goraždu i Zenici.

Od ukupnog iznosa koji je obezbijedio Merhamet Njemačke, 7.000 eura (blizu 14.000 KM) namijenjeno je za pripremu 2.700 iftara za socijalno ugrožene stare, bolesne i iznemogle osobe širom BiH. Te iftare Merhametovi regionalni odbori pripremaju o svojim javnim kuhinjama i dostavljaju na kućne adrese pomenutih kategorija stanovništva.

Osim toga, 3.000 eura namijenjeno je “Merhametu” Sandžaka, kao pomoć bošnjačkim porodicama na tom području.

- Odziv donatora u Njemačkoj je veći nego ikad do sada. Merhamet Njemačke je prikupio još 15.000 eura, pa će i taj novac biti utrošen za pripremu iftara i kupovinu prehrambenih paketa, odnosno pomoć siromašnim familijama i postačima u drugoj polovini mjeseca ramazana - kazao je predsjednik “Merhameta” Njemačke Nedim Kadirić.

Predsjednik HO Merhamet MDD Kenan Vrbanjac zahvalio se Merhametu Njemačke i njegovom predsjedniku Nedimu Kadiriću na izuzetnim aktivnostima i na značajnoj pomoći za socijalno ugrožene porodice u BiH svih nacionalnosti.

- Zadovoljstvo je utoliko veće što je Merhamet obradovao brojne porodice u našoj zemlji u stanju socijalne potrebe i to povodom njihovih vjerskih blagdana.

Katoličkim porodicama uručili smo pomoć za Uskrs, pravoslavnim za Vaskrs, dok su muslimanima obezbijeđeni ramazanski paketi i iftari, kao i prehrambeni bajramski paketi.

To je još jedna potvrda da je Merhamet otvorena humanitarna organizacija koja pomaže svima, bez obzira na vjeru i naciju. Merhamet Njemačke je i ove godine odradio veliki i značajan posao, na čemu smo im zahvalni.

Ponosni smo što su dio naše velike Merhametove porodice - kazao je Vrbanjac, saopćava Služba za odnose s javnošću HO Merhamet MDD.