open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Iz Agencije za sigurnost hrane odgovorili: Ima li u BiH sladoleda koji sadrži pesticide?
Državni inspektorat Republike Hrvatske jučer je iz prodaje povukao sladoled Häagen-Dazs Macadamia orah tub, 460 ml, LOT broja 4281488, upotrijebiti do 21. aprila 2023. godine, zbog utvrđenog pesticida etilen-oksida u sirovini korištenoj u proizvodnji ledenog deserta.
24.08.2022. u 07:59
get url
text

Zanimalo nas je, da li ovog sladoleda poznate američke kompanije ima na tržištu Bosne i Hercegovine?

U odgovoru kojeg smo dobili iz Agencije za sigurnost hrane BiH stoji "kako oni do ovog trenutka, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), nisu obaviješteni da je na tržištu BiH isporučen proizvod".

- Do trenutka pripreme odgovora na vaš upit o navedenom proizvodu nije zaprimljena informacija ni od mjerodavnih inspekcijskih tijela u BiH koja su nadležna za službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene hrane - naveli su u Agenciji za sigurnost hrane BiH.

Dodaju kako su, shodno članu 25. Zakona o hrani, subjekti koji obavljaju djelatnosti vezane za hranu u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije, dužni osigurati da zadovoljava odredbe propisa o hrani, relevantnih za njihove djelatnosti, i nadzirati poštivanje propisa.



2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.