open-navfaktor-logo
search
Tirana
Iranske diplomate spalile dokumente nekoliko sati prije napuštanja Albanije
Iranske diplomate spalile su dokumente u četvrtak rano ujutro prije nego što su trebali napustiti zemlju nakon što je Albanija prekinula diplomatske odnose s Iranom, optužujući Islamsku Republiku za cyber napad u julu.
08.09.2022. u 12:30
get url
text

Svjedok Reutersa vidio je čovjeka iz Ambasade kako baca papire u zarđalo bure, a plamen obasjava zidove ambasade na tri sprata, prenosi ta agencija.

U rijetkom video obraćanju u srijedu, albanski premijer Edi Rama rekao je da je naredio iranskim diplomatama i osoblju da zatvore ambasadu i napuste zemlju u roku od 24 sata.

Rama je rekao da je cyber napad u julu "prijetio da paralizira javne usluge, izbriše digitalne sisteme i hakuje državne evidencije, ukrade elektronsku komunikaciju vladinog intraneta i izazove haos i nesigurnost u zemlji".

Teheran je oštro osudio odluku Tirane da prekine diplomatske odnose, nazivajući razloge Albanije za taj potez "neosnovanim tvrdnjama".

Istovremeno je Vašington, najbliži saveznik Albanije, okrivio Iran za napad i obećao da će "preduzeti dalje mjere kako bi Iran smatrao odgovornim za akcije koje ugrožavaju sigurnost američkog saveznika".

VEZANI TEKST - Albanija prekinula diplomatske odnose s Iranom zbog cyber napada

Nekoliko dana nakon cyber napada mediji iz Tirane prenijeli su da su hakeri objavili lične podatke članova opozicije koji su sačuvani u državnim kompjuterima Albanije, kao što su lični, društveni i sigurnosni brojevi, imena i fotografije.

U četvrtak ujutro je izgledalo mirno ispred Ambasade Irana u Tirani koja se nalazi samo 200 metara od premijerove kancelarije.

Crni audi sa diplomatskim tablicama i zatamnjenim prozorima viđen je kako ulazi i izlazi dok je policajac čuvao ulaz, prenosi RSE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.