open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik
Inzko poručio da se Dodik pokazao kao kukavica, odgovorio i kada vjerovatno "pakuje kofere"
Meni je žao što rokovi nisu ispoštovani, ali ja sam rekao više puta da meni nije najvažnija kazna, kazao je večeras u intervjuu za Novu BH visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u odgovoru na pitanje kako komentariše današnju sjednicu NSRS na kojoj je bilo riječi i o njegovom pismu upućenom NSRS.
11.05.2021. u 20:02
get url
text
get url
text

- To je jedna moguća posljedica, ali nije važna. Važno je više da kod nekih Srba počinje proces da drugačije razmišljaju o svojoj prošlosti, razmišljaju o tome gdje žele da žive njihova djeca - dodao je Inzko. 

Kazao je da danas neće doći do odluke, možda neće ni sutra, ali da je njegov idući potez da informiše predsjednika Josepa Borella o rezultatima sjednice.

VEZANI TEKST - Zašto nije koristio bonske ovlasti, o slavi kod Dodika, zakonu o zabrani negiranja genocida

Inzko je ponovio da kazne nisu bitne, te istakao da se Dodik pokazao kao kukavica.

- Kazne nisu bitne, važno je da ljudi počnu razmišljati. Ja sam tražio da se skloni ploča u čast Radovanu Karadžiću, i to se desilo. Predsjednik Dodik se pokazao kao velika kukavica, nije sam to učinio iako je započeo taj proces. Pozvao je Sonju Karadžić, ali bitno je da ta ploča više nije vidljiva - rekao je Inzko.

Kazao je da u Dejtonu nema mjesta za samoopredijeljenje, prenosi N1.

- Što se mog mandata tiče, ja mogu ponoviti: U Dejtonu nema mjesta za samoopredijeljenje, niti otcjepljenje. Treba samo poštovati Dejtonski sporazum i odluke Ustavnog suda. Meni je jako žao što ovdje ne postoji takmičenje u dobrom ili recimo ko će imati bolje autoputeve, škole, više kulture. Takmiči se samo ko će biti veći Srbin, Hrvat, Bošnjak - istakao je Inzko.

Odgovorio je i da još nije spakovao kofere.

- U stalnom sam kontaktu sa gospodinom (Christianom) Schmidtom ali najvjerovatnije će se to na ljeto desiti - dodao je Inzko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.