open-navfaktor-logo
search
Pred Sudom pravde
Instalacija u Hagu: UN je embargom na oružje podržao agresiju na BiH
Činjenica da bi u drugačijim okolnostima broj žrtava zločina bio mnogo manji govori o pogrešnoj strategiji koju je UN primjenjivao, naveo je Dervišević
26.09.2019. u 10:07
get url
text

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević je ispred Međunarodnog suda pravde u Den Hagu postavio novu instalaciju. Ona je posvećena embargu UN-a koji je 25. septembra 1991. bio donesen te tokom cijeloga rata u Bosni i Hercegovini bio primijenjen.

-Povelja Ujedinjenih nacija da svaka država ima pravo na samoodbranu nije bila primijenjena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tog 25. septembra 1991. godine Vijeće sigurnosti UN-a rezolucijom 713 donijelo je odluku o embargu na uvoz svih vrsta oružja i vojne opreme u Jugoslaviju. Takva odluka u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995) pokazat će se veoma brzo kao pogrešna odluka s obzirom na njene katastrofalne posljedice. Uprkos tome UN je ostao dosljedan primjeni embarga tokom cijeloga perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu - naveo je Dervišević.

Genocid, etničko čišćenje, masovna hapšenja, fizička i psihička zlostavljanja, silovanja, ranjavanja, otuđivanje i uništavanje imovine su samo neke od posljedica primjene embarga na uvoz oružja i vojne opreme u Bosni i Hercegovini, ističe on.

-Upravo primjenom embarga, svjestan situacije na terenu, UN, pokazat će se, nije bio neutralan faktor. Naprotiv, još od samoga početka agresije na Bosnu i Hercegovinu od Srbije i Crne Gore, odnosno Hrvatske, UN će svojim odlukama predstavljati bitan faktor podrške agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Sama činjenica da bi u drugačijim okolnostima broj žrtava zločina bio mnogo manji govori o pogrešnoj strategiji koju je UN primjenjivao - dodao je.

{$galerijaFotografija}

Danas se, navodi, Bosna i Hercegovina nalazi u nešto drugačijim okolnostima, ali kada su u pitanju aktivnosti i težnje neprijatelja države Bosne i Hercegovine one su nepromijenjene.

-Danas smo svjedoci različitih oblika agresije na Bosnu i Hercegovinu: ekonomske i političke agresije, agresije na identitet, agresije na njene prirodne resurse kao i mnoge druge oblike agresije koji za cilj imaju stvoriti etnički čiste teritorije kao i samo uništenje drzave Bosne i Hercegovine - ističe Dervišević, a potom postavlja pitanja:

Da li je i odnos međunarodne zajednice kada je u pitanju pravo na samoodbranu ostao nepromijenjen?

Da li je naš odnos prema međunarodnom faktoru ostao nepromijenjen?

Da li je naš odnos prema nama samima ostao nepromijenjen?

-Realizacijom instalacije "embargo" i sjećanjem na 25. septembar 1991. kada je UN donio ovakvu odluku želim inspirisati istraživače da detaljnije utvrde sve posljedice embarga na dešavanja u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će svaki čovjek i svaki narod zaista imati pravo na samoodbranu i da niko neće moći ugroziti to pravo i njegovu primjenu. Uskratiti tako jedno osnovno pravo u budućnosti se ne može više smatrati pogrešnom odlukom i politikom već predstavlja zločin protiv čovjeka i čovječnosti - rekao je Dervišević.

-Također se nadam da narod Bosne i Hercegovine neće više nikada biti ovisan o tuđim odlukama već da će pronaći rješenja kako bi vođen vlastitim kapacitetom i vođen ljubavlju prema istini, pravdi, Bosni i Hercegovini, bio u mogućnosti čuvati i razvijati Bosnu i Hercegovinu. Budimo pravedni jer samo istina i pravda predstavljaju put ka istinskom miru. Budimo pravedni i prema drugome. Pravda za sve, svi za pravdu, pravda za Bosnu i Hercegovinu - zaključio je.

P1060675.JPG
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.