Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH pojačali su kontrole zahtjeva za povrat PDV-a i zahtjeva za poreski kredit koji su u svojim PDV prijavama iskazivali poreski obveznici u toku 2019. godine.

Pojačana kontrolna aktivnost trenutno se provodi na području banjalučkog regionalnog centra UIO, a posebna se pažnja u kontrolama posvećuje popisu zaliha kod poreskih obveznika. Po okončanju pojačanih kontrolnih aktivnost u banjalučkom regionalnalom centru Uprave, slijedit će pojačane kontrole i u ostalim regionalnim centrima UIO.

- Poreski obveznici koji se nalaze u sistemu PDV-a, a koji pripadaju regionalnam centru Banja Luka u devet mjeseci 2019. godine povećali su zahtjeve za povrat PDV-a i zahtjeve za poreski kredit u iznosu nešto većem od 31 milion KM u odnosu na isti period 2018. godine. To je bio razlog da inspektori UIO krenu u pojačane kontrole kod poreskih obveznika u cilju provjere zakonitosti i ispravnosti povećanja zahtijevanog povrata PDV-a i poreskog kredita - saopćeno je iz UIO BiH.

UIO je pored inspektora koji već rade u regionalnom centru Banja Luka pojačala inspektorski sastav na način da je iz ostalih regionalnih centara Uprave privremeno raspoređen određeni broj inspektora, te je na takav način formiran tim od ukupno 68 ovlaštenih službenih osoba koje imaju zadatak da izvrše više od 200 potpunih i informativnih kontrola.

- Po okončanju kontrolnih aktivnosti koje su zvanično započele 12.11.2019. godine UIO će i zvanično predstaviti rezultate pojačanih kontrola. Ono što je do sada uočeno je činjenica da su pojedini poreski obveznici iskazivali zalihe u većim iznosima od stvarnog stanja, te je zato u kontrolama posebno naglašena obaveza popisa zaliha. Po okončanju pojačanih kontrolinih aktivnosti u banjalučkom regionalnom centru UIO, inspektori Uprave pojačat će kontrolne aktivnosti i u ostala tri regionalana centra Uprave za indirektno oporezivanje - navedeno je u saopćenju.