open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo USK
Inspektor u MUP-u USK kojeg je hapsila SIPA optužen zbog dilanja droge
Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja je podignuta protiv Karabegović Amira (1974) iz Bihaća zbog osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.
30.05.2021. u 13:39
get url
text

Optuženom Karabegoviću, inače inspektoru u MUP-u Unsko-sanskog kantona, stavlja se na teret da je u periodu od 9. januara do dana 27. aprila ove godine u Bihaću, svjestan da je držanje radi prodaje i prodaja opojne droge zakonom zabranjena, na njemu poznat način nabavio opojnu drogu koja sadrži psihotropnu supstancu tetrahidrokanabinol (THC) karakterističan za biljnu vrstu Cannabis. Iako je bio svjestan da se radi o opojnoj drogi čije je nabavljanje i prodaja zakonom zabranjeno, u više navrata je nudio na prodaju, saopćilo je Tužilaštvo USK.

VEZANI TEKST - Akcija SIPA-e u Krajini: Inspektor u kantonalnom MUP-u "pao" prilikom primopredaje droge

To je, prema optužnici, činio na način da je u dva navrata na području grada Bihaća neposredno, a potom i više puta posredstvom Facebook messengera ostvarivao komunikaciju sa M. A., s ciljem da sa njimu narednom periodu dogovori sastanak na području grada Bihaća kada bi mu prodao drogu – Cannabis sativa L.

Tako je, navodi se dalje u optužnici, 19. aprila, nakon što se sastao sa M. A. na benzinskoj pumpi HM u naselju Pritoka, dao mu opojnu drogu Canabiss sativu L u količini od neto mase 0,435 grama, kako bi je on probao i utvrdio kvalitet.

- Kad je M. A. rekao da je kvalitet Cannabisa dobar, osumnjičeni je rekao M. A. da 27. aprila dođe pred njegovu kuću, što je ovaj i učinio, nakon čega mu je Karabegović prodao Cannabis zapakovan u šest pakovanja neto mase od 95,780 grama, 52,411 grama, 12,586 grama, 176,887 grama, 84,527 grama, 40,117 gama, a za koju količinu droge je od M. A. preuzeo 3.000 KM - navode iz Tužilaštva.

Taj novac kod njega je pronađen prilikom pretresa koji su obavili policajci a Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji su ga uhapsili prije mjesec u akciji kodnog naziva "Soft".

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je nakon provedene istrage i prikupljenog većeg broja dokaza, potvrdilo osnovanost optužnice, a koja je u konačnici potvrđena od Općinskog suda u Bihaću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.