- Definitivno je primjetno kod mnogih dječaka, a i starijih sportista da je ova pauza djelovala na njihov mentalni sklop, a isto tako velikom mjerom i na motoričke sposobnosti. S obzirom da su sportisti u prosjeku aktivni pet do šest sati sedmično i kada to pomnožimo sa nekoliko sedmica dobijemo rezultat da je napravljen jedan veliki korak unazad kod mnogih sportista - rekao je u razgovoru za Fenu Imamović, koji je ujedno i voditelj Nogometne škole mladih talenata BiH te trener omladinskog pogona U15 u FK Sloboda Tuzla.

Nasreću, dodaje, mladi ipak nisu odustali od sporta.

- Ovo nam je stanje poslužilo da svi skupa uvidimo da jednostavno i naš način života bez sporta gubi smisao. Bez takmičarskog duha kod djece i navijačkih atmosfera osjetila se velika praznina u emocijama nakon ove pauze prouzrokovane virusom - kaže Imamović.

Početak nogometnih takmičenja i povratak na terene svi željno iščekuju. Međutim, ovo pitanje je u nadležnosti krovnog saveza BiH, Federalnog saveza i kantonalnih saveza koji još čekaju smirivanje situacije.

- Mi se nadamo da ćemo već ovog ljeta nastaviti da normalno planiramo takmičenja. Nažalost veliki broj turnira van granica BiH su otkazani, gdje su naša djeca trebala uzeti učešće kao specijani gosti i osvajači tih istih takmičenja. Naravno da ćemo se obradovati barem nekim od domaćih turnira ili prvenstava koji će moći biti održani u skorije vrijeme - ističe on.

Raduje činjenica da je sve više djece koja pokazuju iznimne sportske talente, a Imamović naglašava kako im je iz tog razloga podrška neophodna.

- Posebno je to vidljivo u TK što smo dokazali u posljednjih šest godina kada smo sa dječacima učestvovali na mnogim elitnim turnirima van granica BiH - u Njemačkoj, Italiji, Austriji, Švicarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, gdje su se naša djeca vraćala kući uvijek s medaljama. Ono što mene raduje je da je naš Nogometni savez Tuzlanskog kantona prepoznao ove turnire. Takvi projekti itekako vrijede za djecu u pogledu iskustva. Sve to nama trenerima pomaže da imamo uvid u razvoj nogometaša zapadnoeuropskih zemalja te da te pokazatelje možemo uporediti sa stanjem u BiH i praviti planove i programe za buduće generacije - podvlači Imamović.