open-navfaktor-logo
search
Ramazanske priče
Imam Mustafa Isaković: Čovjek će na budućem svijetu biti s onim koga voli
Kaže da biti imam znači biti u misiji, stalno biti ljudima na usluzi i dostupan, a radi ostvarenja najplemenitijeg cilja
01.06.2019. u 11:32
get url
text

Mustafa Isaković, imam Malezijske džamije Nova Breka, talentovani izvođač ilahija i kasida, već 12 godina obavlja posao imama. Otac je i suprug, sretno oženjen suprugom Niđarom i Allah ga je počastio hairli djecom, kako ističe, predivnim, živahnim i glasnim, Ahmedom i Aišom.

Kaže da biti imam znači biti u misiji, stalno biti ljudima na usluzi i dostupan, a radi ostvarenja najplemenitijeg cilja, da se doprinese da ljudske duše osjete sreću, zadovoljstvo i ljepotu na prolaznom svijetu, dunjaluku i da ostvare uspjeh i spas na budućem svijetu, ahiretu.

- Moji roditelji, za koje Gospodara molim da ih poživi i džennetom ih nagradi nikada nisu po pitanju moga školovanja nakon osnovne škole vršili pritisak da nešto radim što ne želim, ili da upišem nešto što ne želim. Dali su mi smjernicu gdje da idem i to što sam odabrao, nisam se pokajao. Dobro se sjećam kada su me babo i amidža doveli prvi dan u Gazi Husrev- begovu medresu. Bilo je to 2001. godine. Godine koje su uslijedile bile su pravi izazov, ali i dragocjeno iskustvo koje mi danas koristi – kazao je Isaković za Faktor.

Allah dž. š. ga je kaže počastio posebnom blagodati, lijepim glasom.

- Trudim se da tu blagodat koristim na Njegovom putu. Molim Ga da budem od onih koji će Njegove blagodati spoznavati kroz njihovo trajanje. Ljudi mi se svakodnevno javljaju, veoma su sretni zbog projekata i ilahija koje snimam, a ja sam veoma sretan da me Gospodar počastio da budem taj provodnik kroz koji prolazi Allahova milost prema Njegovim robovima – ističe Isaković.

Ramazan je mjesec velike Allahove milosti, blagodati i ljepote, te vrijeme koje imam Isaković provodi veoma dinamično zbog različitih aktivnosti, mukabela, omladinskih iftara i druženja, te teravih namaza.

- Pored standardnih imamamskih obaveza, imam i dodatne aktivnosti glede medijskih nastupa i predstavljanja projekata na kojima radim tako da je veoma gust raspored. Međutim, dokaz da je ovo mjesec velike Allahove milosti je i taj što se sve ovo stigne uraditi, Gospodar da nekog bereketa. Pitam se, da li bi sve ovo mogli stići mimo ramazana!? Sumnjam. Posebnost ovog mjeseca je u mukabelama i intenzivnom druženju sa Kur'anom ali i iftarima koji su, kako reče Poslanik a.s. u hadisi šerifu jedna od radosti za postače. A najdraži iftari su mi oni u krugu porodice – ističe.

Isaković: Naš narod, Bošnjake, karakteriše jedna osobina a to je da brzo zaboravljamo

U projektima na kojima radi, naročito sa posljednje dvije kaside koje je snimio, Isaković se dotiče tematike koja donedavno i nije bila tako popularna ili bliska slušaocima. Ističe kako je "uvidio da mora nešto da uradi po pitanju doprinosa podizanju svijesti naroda o važnosti njegovanja tekovina odbrane jedine nam domovine“.

- Naš narod, Bošnjake, karakteriše jedna osobina a to je da brzo zaboravljamo. Zaboravimo i dobro kad nam drugi urade, a kamo li loše. Još sa Grupom Rejjan, dok sam bio aktivan član, uradili smo prvi nacionalni projekat „Cvijet Srebrenice“ autora Dževada Ibrahimovića. Isti ovaj autor je nakon toga napisao i kasidu "Devet Heroja", kasidu "Šam" ali i kasidu "Bijele trake" koju imamo priliku gledati u filmovanoj verziji. Zbog generacija koje dolaze, s obzirom na to da nam je obrazovni sistem u katastrofalnom stanju, kada govorimo o ovim stvarima, borit ćemo se i dalje da govorimo o našim vrijednostima i da afirmišemo herojsku borbu sinova Bosne i Hercegovine koji su svoje živote dali za našu slobodu. To im nikada ne smijemo zaboraviti – kaže Isaković.

Njegove džematlije i prijatelji su ga prije ramazana odlučile iznenaditi i počastiti putovanjem na ramazansku umru, ali, kako Isaković kaže, "odredba Gospodara je bila drugačija“.

- Dragi Allah je mene i moju hanumu počastio da smo ako Bog da putnici na hadž ove godine. Ne mogu vam opisati moje osjećaje. To je sve plod jedne duboke i naijskrenije čežnje da posjetim Mekku i Medinu. Evo, hvala Allahu, ta moja želja se i ostvaruje ako Bog da – kaže ovaj imam.

U stalnoj je komunikaciji sa mladim ljudima, što kroz mekteb i Mrežu mladih džemata Nova Breka, što kroz druge aktivnosti kroz rad na polju ilahija i kasida.

-Jedne prilike hfz. Bugari reče “Našoj omladini u današnjem vaktu nalazim bezbroj opravdanja...“ Složio bih se sa ovom konstatacijom. Naša omladina je dobra, čista i neiskvarena. Naravno, ovo govorim iz pozicije nekoga ko radi i susreće se sa takvim ljudima koje sam ovdje opisao. Imamo mi i drugu stranu medalje, imamo mi danas mnošto onih koji su prepušteni ulici, koji su zarobljeni u razne poroke, kocku, drogu. Poruka mladim ljudima je da se obrazuju. Obrazovanim čovjekom se ne može manipulisati. Također poruka je i da ne dopuste da njih društvo bira, nego da sami sebi odaberu s kim će se družiti, kome će dopustiti da uđe u njihov život. Ovo je sve zapravo samo na tragu hadisa Poslanika a.s. u kojem je kazao “Čovjek je na vjeri svoga druga!“ Vodimo računa kome dajemo svoje vrijeme, pažnju i kome poklanjamo svoje resurse. Čovjek će na budućem svijetu biti sa onim koga voli. Neka svako sebi odgovori na pitanje koga istinski voli – zaključuje Isaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.