open-navfaktor-logo
search
Sporne tvrdnje
Ideolog i kandidat Naše stranke u Parizu 1993. Armiju RBiH optuživao da provodi etničko čišćenje
U Bosni i Hercegovini i regionu se već godinama vodi specijalni rat kojim se nastoje izjednačiti uloge zaraćenih strana tokom agresije na BiH, a u tom kontekstu se nerijetko poseže za optužbama na račun "islamskog terorizma", te o navodnom etničkom čišćenju nebošnjaka sa prostora pod kontrolom Armije RBiH.
03.11.2020. u 11:34
get url
text
Naša stranka, Tarik Haverić
Naša stranka, Tarik Haverić

Posljednju u nizu takvih optužbi je iznijela nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor (HNS), kojom rukovodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, stranka koju je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju označio kao dio udruženog zločinačkog poduhvata.

- Hrvati Bosne i Hercegovine osjetili su posljedice ekstremnog islamističkog djelovanja tokom rata u BiH 1992-1995 – navodi se u saopćenju HNS-a.

Optužbe na račun Armije RBiH i pokušaji izjednačavanja njene uloge u počinjenim ratnim zločinima sa ulogama agresorskih snaga, što ne odgovara činjenicama koje je utvrdio Haški tribunal i domaći sudovi, nisu novijeg datuma i javnost im je imala priliku svjedočiti još za vrijeme agresije na BiH.

Međutim, takve optužbe nisu dolazile samo iz Beograda, Zagreba, Banje Luke ili Mostara, s obzirom na to da su autori sličnih teza bili i današnji predstavnici "probosanskih snaga" iz Sarajeva, koji su u to vrijeme iz Pariza posmatrali situaciju u BiH.

U knjizi "Yugoslavia Dismembered" iz 1995. godine, francuska autorica Catherine Samary se poziva na tekst Tarika Haverića objavljen u francuskim novinama "Liberation".

Haverić, istaknuti zvaničnik Naše stranke i njen kandidat za Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na predstojećim Lokalnim izborima, u tekstu objavljenom 20. oktobra 1993. godine optužio je Armiju RBiH da je vršila etničko čišćenje.



 

Samary ističe da je Haverić kritizirao smjer djelovanja Armije RBiH u srednjoj Bosni tokom ofanzive u proljeće 1993. godine, te se u tom kontekstu pozvala na Haverićev citat iz novina "Liberation".

- Umjesto da eliminiraju HVO kao vojni faktor i učine sve da zaštite hrvatske civile, neke bosanske jedinice i same provode operacije etničkog čišćenja u srednjoj Bosni – napisao je Haverić u francuskim novinama.



Haverićevu ocjenu autorica dopunjava stavom Bogdana Useljeničkog, koji tvrdi da nije primjereno hvaliti multietnički karakter Armije BiH jer je "došlo vrijeme za njene islamizirane i krvožedne jedinice".

 

 

Ono što je zanimljivo je da je Haverić period u kojem su, prema njegovim tvrdnjama koje ne odgovaraju sudski utvrđenim činjenicama, pripadnici Armije RBiH vršili etničko čišćenje u srednjoj Bosni, proveo u Parizu.

Naime, u njegovoj zvaničnoj biografiji, dostupnoj na stranici Univerziteta u Zenici gdje je zaposlen kao predavač, navodi se da je period 1993. pa do kraja rata proveo kao doktorant na Univerzitetu X-Nanterre u Parizu.



U tom periodu su počinjeni najteži zločini snaga HVO-a i HV-a nad Bošnjacima u BiH, što je, za razliku od Haverića, utvrdio i Haški tribunal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.