open-navfaktor-logo
search
Institut za nestale
Identifikovani posmrtni ostaci desete žrtve ekshumirane iz masovne grobnice u Kalinoviku
Još jedna žrtva genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine zvanično je identifikovana danas u prosekturi JKP "Gradska groblja" Visoko.
10.05.2022. u 14:52
get url
text
get url
text

Radi se o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, a identitet ove žrtve najprije je dobiven putem DNK analize da bi danas taj identitet potvrdili i članovi porodice.

Danas je identifikovan Husić (Mahmuta) Mevludin, rođen 1972. godine u mjestu Brezovice kod Srebrenice. On je nestao u ljeto 1995. godine na području Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su tokom juna 2021. godine iz masovne grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Dobro Polje u Kalinoviku.

Tada su na ovoj lokaciji ekshumirani posmrtni ostaci ukupno deset žrtava. Devet žrtava je zvanično identificirano početkom aprila ove godine ali porodica Husića tada nije bila u mogućnosti prisustvovati identifikaciji pa je ona organizovana naknadno.

Članovi porodica svih žrtava koje su prošle godine ekshumirani iz masovne grobnice u Kalinoviku dale su svoju saglasnost za njihov ukop na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari u julu ove godine.

Masovna grobnica iz koje su ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci ovih žrtava otkrivena je 31. maja 2021. godine na lokalitetu Dobro Polje, a zbog izuzetno nepristupačnog terena u kanjonu rijeke Bistrice, kompleksnosti terena i položaja posmrtnih ostataka,  ekshumacija je trajala i većinu juna 2021. godine. Nakon izuzimanja koštanih uzoraka i DNK analize utvrđeno je da se radi o žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine. Lokalitet na kojem su žrtve pronađene je najudaljenija lokacija na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci ubijenih Srebreničana, saopćio je Institut za nestale osobe u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.