open-navfaktor-logo
search
Države EU-a
I Španija ograničila vakcinu AstraZeneca za starije od 60 godina: Kako stvari stoje u drugim zemljama
Špansko ministarstvo zdravlja odlučilo je vakcinom AstraZeneca vakcinisati samo osobe starije od 60 godina.
08.04.2021. u 09:09
get url
text

Tako je odlučeno nakon što su evropski i britanski regulatori pronašli potencijalnu vezu između vakcinacije AstraZeneca vakcinom i rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka u mozgu.

- Vakcina AstraZeneca primjenjivat će se samo za osobe starije od 60 godina, iako u Evropskoj uniji postoje različita mišljenja – kazala je ministrica zdravstva Carolina Darias na konferenciji za novinare nakon sastanka regionalnih šefova zdravstva.

Ministri zdravstva članica Evropske unije nisu jučer uspjeli dogovoriti zajedničke smjernice za upotrebu vakcina AstraZeneca protiv COVID-19, uprkos pozivima na koordinaciju među državama članicama kako bi se otklonilo nepovjerenje javnosti spram te vakcine.

Ministri su održali vanredni virtualni sastanak neposredno nakon što je Evropska agencija za lijekove (EMA) promijenila smjernice o vakcini AstraZeneca nakon što je pronašla moguće veze s vrlo rijetkim slučajevima neobičnih krvnih ugrušaka.

Ipak, iz Evropske agencije za lijekove naglasili su da prednosti vakcine i dalje nadilazile rizike.

Podsjetimo, zemlje EU-a preporučile su različite dobne granice za vakcinaciju AstraZeneca vakcinom, iako EMA nije preporučila nijednu zbog nedostatka podataka koji to opravdavaju.

I Njemačka je ograničila upotrebu ove vakcine za osobe starije od 60 godina i visoko prioritetne grupe, a državna komisija za vakcine preporučila je da osobe mlađe od 60 godina, koje su dobile prvu dozu AstraZeneca vakcine, trebaju dobiti drugu dozu neke druge vakcine.

Stručnjaci iz Francuske i Belgije izjavili su da se vakcina AstraZeneca smije davati samo osobama starijim od 55 godina.

U Finskoj se ona daje samo osobama starijim od 65 godina.

Italija je u srijedu preporučila da se vakcinom AstraZeneca vakcinišu samo stariji od 60 godina.

Ostale zemlje Evropske unije trenutno nemaju ograničenja na vakcinu AstraZeneca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.