Finske vlasti su saopćile da će obustaviti izvoz oružja Saudijskoj Arabiji, čime su se pridružile još nekim zemljama koje su napravile isti korak nakon slučaja ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova se navodi da će Finska prekinuti izvoz oružja u Saudijsku Arabiju i u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) zbog "alarmantne humanitarne situacije u Jemenu".

Navodi se i da Finska postupa u skladu s kriterijumom Evropske unije za izvoz oružja prema kojem se posebna važnost pridaje ljudskim pravima i zaštiti regionalnog mira, sigurnosti i stabilnosti.

Danska je ranije danas također saopćila da prekida izvoz vojne opreme u Saudijsku Arabiju zbog "pogoršanja već vrlo teške situacije u Jemenu" i zbog ubistva saudijskog novinara.

Ministar vanjskih poslova Danske Anders Samuelsen je kazao da se nada da će i druge članice Europske unije donijeti odluku o obustavi prodaje oružja Saudijskoj Arabiji.

Ministar Samuelsen je kritikovao SAD zbog stava prema Saudijskoj Arabiji, napominjući da Sjedinjene Američke Države postupaju suprotno od EU-a i nastavljaju prodaju oružja Rijadu vrijednu nekoliko milijardi dolara.

Prije Danske i Finske, ograničenja na prodaju oružja Saudijskoj Arabiji uvela je i Njemačka.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista "The Washington Post", ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.