open-navfaktor-logo
search
Pokušaj puča
Hutba turskog Dijaneta povodom godišnjice 15. jula: FETO je teroristička mreža
U džamijama širom Turske danas je pročitana hutba na temu "Sjećanje na 15. juli, razumijevanje izdaje", koju je u povodu tri godine od pokušaja puča 15. jula 2016. godine, pripremila Uprava za vjerske poslove Repbulike Turske
12.07.2019. u 15:31
get url
text

FETO, koji se pokušava predstaviti kao umjerena islamska ogranizacija, je nista drugo ne teroristička mreža, poručeno je u hutbi Uprave za vjerske poslove Republike Turske, u povodu treće godišnjice pokušaja puča 15. jula, javlja Anadolu Agency (AA).

U džamijama širom Turske danas je pročitana hutba na temu "Sjećanje na 15. juli, razumijevanje izdaje", koju je u povodu tri godine od pokušaja puča 15. jula 2016. godine, pripremila Uprava za vjerske poslove Repbulike Turske. 

-Budimo oprezni s onima koji žele iskoristiti našu vjeru, jezik, rasu i vrijednosti koje smo dobili našim stvaranjem, kako ne bismo ponovo iskusili ono što nam se dogodilo 15. jula. Spriječimo sve frakcije i pokrete koji žele našu zemlju odvući u smutnju - piše u hutbi. 

U hutbi je citiran 17. ajet sure Junus, u kojem se kaže: "Pa ima li onda nepravednijeg od onoga koji o Allahu laži iznosi ili koji Njegove dokaze smatra neistinitim?! Mnogobošci doista neće uspjeti." 

Naglašeno je kako je Turska prije tri godine preživjela veliko zlo. 

-FETO, koji je godinama lažno predstavljao i iskorištavao mogućnosti i vrijednosti našeg naroda, na kraju je izvršio napad na našu domovinu, slobodu i budućnost. Naš narod, koji je u historiji hrabro prevazišao brojne izdaje, uz Božiju pomoć, nije dozvolio ni posljednji pokušaj okupacije - istaknuto je. 

Pozivajući se na riječi Poslanika Muhammeda, koji je kazao da "onaj koji nas vara nije od nas", u hutbi je također istaknuto kako nema ništa gore od varanja u ime vjere. 

-Nemojmo zaboraviti da FETO, koji je godinama ostao na nogama skrivajući se, pokazivajući drugačiji izgled i zahvaljujući metodama poput licemjerstva, laži, prijetnje i ucjene, nije nikakva islamska organizacija. FETO, koji se pokušava predstaviti kao umjerena islamska ogranizacija, je ništa drugo nego teroristička mreža - poručeno je u hutbi turskog Dijaneta u povodu 15. jula.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula 2016. godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane turske vlasti. 

Podsjećamo, vojnici pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY pokušali su izvesti državni udar u Turskoj, u petak, 15. jula, a tom prilikom poginulo je najmanje 251 osoba, a ranjeno više od 2.000. Pokušaj državnog udara spriječen je nakon što su stotine hiljada građana izašli na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje i hrabro goloruki stali pred tenkove i oklopna vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.