open-navfaktor-logo
search
"Gram je bio gram"
Hrvatski mediji o NiP-ovom bivšem dileru i Fikretu Abdiću: "Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje"
Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, odnosno pojedini kandidati na stranačkim listama, bili su zanimljivi i hrvatskim medijima, pa se tako i zagrebački Jutarnji list pozabavio nekima od njih. 
07.12.2020. u 11:18
get url
text

Oni pišu o mladom Abdulahu Iljazoviću iz Naroda i pravde. 

- Osuđeni diler droge osvojio je mandat u Skupštini Distrikta Brčko u Bosni i Hercegovini. Građani su iz široke lepeze kandidata odlučili da je najbolja osoba koja bi ih trebala predstavljati 25-godišnji Abdulah Iljazović. Mladić iz Maoče bio je 4. kandidat na listi stranke centra (?!) Narod i pravda. Za njega je glasala 801 osoba čime je osvojio 31,86 posto glasova. Tako je prestigao kandidatkinju koja je bila 2. na listi Dženanu Kukić, za tri glasa te kandidata koji je bio 3. na listi Zijada Ražanicu, za 113 glasova. Narod i pravda osvojila je ukupno dva mandata - navodi se u tekstu Jutarnjeg. 

Iljazović je široj javnosti postao poznat kad je na Facebook stranici "Raja s biroa" prozvan da je prije tri godine bio osuđen za preprodaju marihuane. On je na to odgovorio: "Kod mene je gram uvijek bio gram". Njegovo "poštenje" birače je, čini se, impresioniralo. 

- Znam da sam zeznuo situaciju i ne mogu pobjeći od toga. Vjerujem da mogu pokazati da čovjek, kad se okruži pravim ljudima, može učiniti nešto što mu je bilo nezamislivo prije tri godine. Samo da se zna, kod mene je gram uvijek bio gram. Poštenje prije svega - zaključio je Iljazović, koji je postao i najmlađi izabrani zastupnik u Distriktu Brčko, piše Jutarnji. 

Mjesec  kasnije Iljazović je, valjda kako bi pokazao da se pokajao, navodi Jutarnji, odlučio učestvovati u istrazi o trgovini glasovima. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) organizirali su sastanak političkog kandidata s trgovcima. Iljazoviću je ponuđeno da u zamjenu za 6.500 KM dobije 130 glasova birača. Kupovina glasova tajno je snimana i prijavljena policiji i tužilaštvu.

U još jednom postu Iljazović je odlučio objasniti svoju situaciju.

- Moj rezime nije ni blizu idealnog. Ne kažem za sebe da sam dobar. Ali želim biti dobar i pokazati da čovjek može koristiti društvu kad se okruži dobrim ljudima i usmjeri svoju energiju za društvenu dobrobit (...) Želim doprinijeti zajednici i pokazati svima da jedna greška koju čovjek učini ne smije biti prepreka da bude bolji čovjek i koristan ljudima oko sebe - poručio je putem Facebooka.

Jutarnji, pokušavajući izvući što bizarnije primjere sa Lokalnih izbora u BiH, vrlo tendenciozno u isti koš, među "osebujne kandidate" sa mladim Iljazovićem svrstao je i ratnog zločinca Fikreta Abdića!?

Pa su tako napisali: 

VEZANI TEKST - Kandidat NiP-a optuživan za dilanje droge: "Poštenje prije svega, kod mene je gram bio gram"

- Iljazović nije jedini osebujan kandidat na ovim lokalnim izborima u BiH na kojima se kandidiralo 30-ak hiljada stanovnika. Našao se tu i osuđenik za ratni zločin i načelnik općine Velike Kladuše Fikret Abdić, kojeg su za potrebe lokalnih izbora pustili iz zatvora.

Abdić je uhićen u junu zbog optužbi za zlouporabu položaja i ovlasti, a kandidatura mu je omogućila privremeno puštanje iz zatvora. Za mito i korupciju bilo je optuženo još nekoliko kandidata, a neki su se drugi "proslavili" izjavama o covidu-19.

"Svaki narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje", zaključio je to još početkom 19. stoljeća francuski filozof, diplomat i književnik Joseph de Maistre - zaključuje se u tekstu Jutarnjeg. 

Izborom mladog Iljazovića su se bavili i drugi hrvatski, ali i srbijanski mediji. Tako 24 sata.hr objavio tekst u kojem se potencira da se radi o bivšem dileru te da je "to sada iza njega". 

- Nabavljao je, vagao i preprodavao, sve dok on i njegov suradnik u septembru 2017. nisu uhvaćeni i optuženi. Ali to je sada prošlost - navodi se u tekstu. 

Iljazović je nedavno dao intervju za 24sata u kojem je govorio o svom političkom putu i svojoj prošlosti. 

- Kandidirao sam se da im je*em mater - jezgrovito nam je objasnio svoju izbornu strategiju, podsjeća 24sata, i dodao:

- Ovim lopovima što nas kradu. Znaš, u Bosni nije teško naći razlog da se kandidiraš, imaš ovdje puno toga što ti smeta. A sad je dobar tajming, i za mene i za stranku. U trendu je, raste - razjasnio nam je mladi političar. 

Priznao je kako je dilao "samo" marihuanu.

- Samo trava. Pristupačna je većini, mlađa raja je kontala. Nije to dugo trajalo, to dilanje. Tri i po mjeseca. Neću se hvaliti s tim - ispričao je Abdulah i dodatno pojasnio istinitost citata da je "gram kod njega gram".

- Jest. Gram je kod mene uvijek bio gram. To ti je sto posto, možeš provjeriti u Brčkom - rekao je Iljazović novinaru 24sata, a na šta oni podsjećaju u svom posljednjem tekstu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.