Plenković je podsjetio da je ambicija i obaveza Hrvatske, kao članice NATO-a, da do sredine 2026. ima srednju pješačku brigadu, za što su neophodna borbena vozila tipa Bradley, kao i određeni broj osposobljenih vojnika pješaka.

Ukupna vrijednost programa je 196,4 miliona dolara, donacija SAD-a će iznositi 51,1 milion dolara, a hrvatsku stranu program će koštati 145,3 miliona dolara, izjavio je Plenković.

- Prema ranijoj ponudi, dogovor je bio 62 borbena vozila, pet vozila za obuku i 17 vozila koji služe za popravke i rezervne dijelove, sveukupno ponuda je iznosila 84 vozila. Nakon razgovora koje smo vodili, sva 62 vozila bit će modernizirana i opremljena na istom nivou na kojem je u prvoj varijanti trebalo biti opremljeno njih 28. Od američke strane osigurali smo dodatnih 11 miliona dolara donacije potrebnih za tu modernizaciju. Umjesto 17, imat ćemo 22 vozila za rezervne dijelove, s čime smo podigli ukupni broj vozila s 84 na 89 vozila - izjavio je Plenković.

Dodao je kako će oprema vozila Bradley uključivati automatski top od 25 mm, strojnicu kalibra 7,62 mm te protuoklopne rakete.

Hrvatska vojska će u narednim godinama dobiti novu kvalitetu i biti puno bolje opremljena za ispunjavanje svojih zadaća, izjavio je premijer.

Modernizacija vozila odvijat će se u Slavonskom Brodu u firmi "Đuro Đaković – Specijalna vozila" koja će to obaviti u saradnji s američko-britanskom korporacijom nakon njihovog transporta u Hrvatsku.

Strateški cilj jačanja partnerskih odnosa Hrvatske sa SAD-om je ostvaren, poručio je Plenković.

Prva vozila Bradley Hrvatskoj će biti isporučena 2023, pristizat će sukcesivno uz istovremeno jačanje kapaciteta i modernizacije u fabrici u Slavonskom Brodu, dok će kompletna modernizacija i korištenje biti realizirani 2026. godine.

Vozila Bradley su gusjeničari za razliku od vozila tipa Patria koja Hrvatska vojska već posjeduje.

Plenković je podsjetio kako je riječ o završnici realizacije projekta koji je započela vlada Hrvatske s njim kao premijerom na čelu 2017. godine.