Mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas je u Sarajevu upriličio blagdanski prijem na kojem je predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, kao i diplomatskog kora izrazio zabrinutost zbog negativnog demografskog stanja u Bosni i Hercegodini i velikog broja iseljavanja ljudi.

- Sve su to posljedice i rezultati neharmonizacije čovjeka, građanina u ovoj zemlji i iskorištavanja života u BiH – rekao je Hrizostom.

Podsjetio je da je Božić praznik mira, ljubavi i dobre volje prije svega između Boga i čovjeka, a potom između čovjeka sa čovjekom.

Taj mir, ističe, mora se čuvati i ne ugrožavati, a za to je "preduslov dobra volja među ljudima odnosno između crkava i vjerskih zajednica, a posebno među onima koje su građani BiH na demokratski način izabrali".

- Svi zajedno trebamo učiniti da se nepovoljna slika iz naše realnosti pozitivno promijeni. Učinimo to u ime istorije i dostojanstva našeg naroda, crkava i vjerskih zajednica koji to zaslužuju  – kazao je Hrizostom.

Poručio je da briga za čovjeka treba svima biti na prvom mjestu.

Također, izrazio je žaljenje što se na povratku oduzete i uzurpirane imovine vjerskih zajednica i crkava i dalje krše naša osnovna ljudska i vjerska prava.

- Hoćemo da vjerujemo i nadamo se da će aktuelno Predsjedništvo BiH  i Parlamentarna skupština BiH u agendi svojih aktivnosti staviti pitanje donošenje zakona o restituciji. To je zakon koji smo prije više od 15 godina pripremili a danas se čuva zaključan u ladicima. Na nepravdi, otimačini i uzurpaciji tuđega ne može se očekivati blagoslov i prosperitet – zaključio je Hrizostom.

Božićnom prijemu prisustvovao je, između ostalih, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ambasadori SAD-a, Švedske, Italije i Velike Britanije, te brojni drugi gosti.