U ponovljenom prvom krugu glasanja u srijedu kandidat HDZ-a BiH Mario Kordić dobio je 14 glasova, kandidat Koalicije za Mostar 2020 Zlatko Guzin 12, a kandidatkinja BH Bloka Irma Baralija dva. Četvrti kandidat Arman Zalihić nije dobio nijedan glas.

Tako su u drugi krug izbora za mostarskog gradonačelnika ušli Mario Kordić i Zlatko Guzin. U drugom krugu glasanja potrebna je dvotrećinska većina, a ako ni jedan od dva preostala kandidata ne dobije toliku podršku, slijedi treći krug u kojem je dovoljna prosta većina.

Koalicija za Mostar 2020 uputila je jučer poziv SDP-u, NS-u i PMP-u na sastanak danas uoči sjednice GV Mostara nudeći programsku koaliciju, pri čemu bi oni dali podršku njihovom kandidatu Zlatku Guzinu za gradonačelnika. Iz SDP-a Mostar odgovorili su da je potrebno ispuniti niz preduvjeta da bi oni sjeli za pregovarački sto.

- Pošto je vašim ponašanjem sada za izbor mostarskog gradonačelnika, koji nije iz HDZ-a, potrebno 18 umjesto 17 ruku, poručujemo da se SDP-u javite kada skupite 15 potpisa podrške vašem kandidatu - odgovorili su iz SDP-a na poziv Koalicije za Mostar 2020.

Dodali su kako SDP traži i da četiri vijećnika Koalicije za Mostar vrate mandate (Kljako, Šuta, Marić, Nazdrajić), zatim se traži javno glasanje za izbor gradonačelnika nakon promjene Statuta, odluka o zabrani gradnje mini hidroelektrana, odluka o zatvaranju odlagališta na Uborku te povlačenje tužbe protiv Udruženja građana "Jer me se tiče".

Traže, također, da Tužilaštvo izuzme dokumentaciju u vezi s gradnjom kolektora u Mostaru, reviziju gradskih finansija od 2012. do 2020. godine, rješavanje pitanja ostalih kroz Statut Grada Mostara na isti način kao što je slučaj s konstitutivnim narodima te smjena svih direktora poduzeća u vlasništvu grada.

Nakon kandidature SDP-ovog Armana Zalihića za gradonačelnika došlo je do trzavica u BH bloku (čiji je kandidat Irma Baralija iz Naše stranke), na relaciji SDP - Naša stranka, te su mnogi nakon toga komentirali kako je u Mostaru srušen BH blok.

Nakon glasanja u srijedu konstitutivna sjednica je prekinuta na zahtjev Koalicije za Mostar, a nastavak je zakazan za danas u 15.30 sati.