open-navfaktor-logo
search
Međunarodna podrška
Hoće li Dodik biti dosljedan: RS bi se trebao odreći 186 miliona KM iz Brisela i vratiti gotovo 55 miliona
Kratak je spisak država koje su, sudeći prema šefu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku, "pokazale solidarnost" prema bh. entitetu RS za vrijeme pandemije koronavirusa. Na Dodikovoj listi je bilo mjesta samo za Kinu, Rusiju, Srbiju i Mađarsku.
24.04.2020. u 21:23
get url
text

- Mogu samo da im izrazim zahvalnost. Nismo to vidjeli s druge strane. Neka se ljute koliko hoće iz EU-a, ali ono što smo do sada vidjeli iz EU-a nije bilo u funkciji podrške naših evropskih opredjeljenja, ni one evropske solidarnosti koju su nam pokušali predstaviti ranije – kazao je Dodik u intervjuu za ruski Sputnjik.

Ovakvo selektiranje država, lišeno činjeničnog uporišta, Dodik je, očigledno, usvojio tokom svojih redovnih posjeta Beogradu, koje nisu izostale ni u periodu pandemije. Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kod kojeg Dodik gotovo na sedmičnoj bazi ide po smjernice za svoje političko djelovanje, ili što što bi zlobnici rekli – po pamet, također glorificira Rusiju i Kinu, devalvirajući ulogu EU-a u borbi protiv pandemije koronavirusa i njenih ekonomskih posljedica.

Pomoć zemalja koje je Dodik svrstao među one koje su "pokazale solidarnost" se ogledala u dostavljanju medicinskih potrepštine i dezifencijskih sredstava, koje jesu bile neophodne i definitivno zaslužuju iskazivanje zahvalnosti. Rusija je, pored materijalne pomoći u vidu medicinske zaštitne opreme, u entitet RS poslala vozače i vojno osoblje koje je, sredstvima koje je kupila Vlada RS-a, vršilo dezinfekciju zdravstvenih ustanova u ovom bh. entitetu.

Dodik je sve vrijeme uredno dočekivao isporuke pomoći iz ovih zemalja. S druge strane, za pomoć EU-a je govorio kako, da može, nikada više ništa ne bi uzeo od njih.

S obzirom na to da Dodik uporno tvrdi kako je bh. entitet RS finansijski stabilan, iako ga stanje na terenu i očajnički pokušaji zaduživanja emisijom obveznica demantiraju, to bi, da je njegova izjava tačna, značilo da entitet RS neće prihvatiti novac kojeg je EU najavio kao pomoć BiH.

Našoj zemlji je Evropska komisija namijenila 250 miliona eura pomoći u vidu kreditnih sredstava po povoljnim kamatnim stopama, mnogo povoljnijim u odnosu na one stope po kojima je Vlada RS-a prošle sedmice sa polovičnim uspjehom prodavala obveznice.

Prema ranije usvojenoj odluci Vijeća ministara, ta bi se sredstva dijelila u omjeru 62 posto FBiH, a 38 posto entitet RS. To bi značilo da bi od oko 489 miliona KM entitetu RS pripalo oko 186 miliona KM. Dodikova ranija izjava bi bila ocijenjena kao dosljedna ukoliko bi institucije entitetskih vlasti, kojima rukovode kadrovi njegove stranke, odbile taj novac.

Međutim, Dodik je već zakasnio sa "dosljednošću". Očigledno je da nimalo nije bio gadljiv na novac EU-a koji je do sada izdvojen za BiH. Oko sedam miliona eura je EU do sada izdvojio za hitne medicinske potrebe za BiH, te 73,5 miliona eura za ublažavanje posljedica po privredu. To znači da je oko 54,6 miliona KM stiglo iz Brisela u entitet RS za spašavanje privrede.

Međutim, novčane pošiljke, povoljni krediti, medicinska oprema i ostale potrepštine koje je EU poslao u BiH, pa samim tim i u entitet RS, nisu svečano dočekivane na aerodromima ili pred Centralnom bankom BiH, barem kada su zvaničnici SNSD-a u pitanju.

Podanički odnos, kojeg se Dodik deklarativno gnuša i kojeg fakturište svojim političkim oponentima, šefu SNSD-a očigledno ne dozvoljava da među one kojima građani entiteta RS duguju zahvalnost za pruženu pomoć svrstava države koje nisu po volji Moskve i Beograda, a koje su, očigledno, pružile mnogo značajniju podršku u odnosu na one koji su "pokazali solidarnost".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.