open-navfaktor-logo
search
Druga sreća
Historijski poduhvat: SpaceX uspješno lansirao dvojicu astronauta u svemir
Raketni brod kojeg je gradila kompanija SpaceX Elona Muska večeras je odletio sa Zemlje s dvojicom Amerikanaca, pokrenuvši novu eru komercijalnih svemirskih putovanja i vratio NASA u posao lansiranja astronauta s američkog tla prvi put u gotovo deset godina.
30.05.2020. u 21:54
get url
text
SpaceX lansiranje
SpaceX lansiranje

NASA-in Doug Hurley i Bob Behnken vozili su se prema nebu na glatkoj, bijelo-crnoj, karabonskoj kapsuli u obliku metaka na vrhu rakete Falcon 9, uzdižući se s istog lansirnog jastuka koji se koristio za slanje astronauta Apolona na Mjesec stoljeća prije. Let je kasnio tri dana zbog olujnog nevremena na Floridi.

"Upalimo ovu svijeću", rekao je Hurley, posuđujući riječi koje je Alan Shepard koristio za prvi američki svemirski let 1961. godine.

Dvojica muškaraca trebali bi u nedjelju stići na Međunarodnu svemirsku stanicu s boravkom do četiri mjeseca, nakon čega će se vratiti na Zemlju u pravoj stili u moru.

Misija se odvijala usred sjaja koronavirusa koji je ubio više od 100.000 Amerikanaca i rasnih nemira diljem SAD-a zbog smrti Georgea Floyda, crnca u lisicama, na rukama policije u Minneapolisu. Dužnosnici NASA-e i drugi izrazili su nadu da će let biti poticajan moral.

- Možda je ovdje prilika da Amerika zastane i podigne pogled i vidi svijetli, blistavi trenutak nade kako izgleda budućnost, da Sjedinjene Države mogu raditi izvanredne stvari čak i u teškim vremenima - NASA-in administrator Jim Bridenstine rekao prije lansiranja.

S vremenom 15:22 liftoffom, SpaceX, koji je osnovao Musk, Teslin vizionar s električnim automobilom, postao je prva privatna tvrtka koja je lansirala ljude u orbitu, podvig koji su prethodno postigle samo tri vlade: SAD, Rusija i Kine.

Letom je također završila devetnaestogodišnja suša za NASA-u, najduži takav hiatus u njenoj historiji. Otkako je povukao svemirski šatl 2011. godine, NASA se oslanjala na ruske svemirske brodove lansirane iz Kazahstana za izvođenje američkih astronauta do i sa svemirske stanice.

Podsjetimo, prvo lansiranje trebalo se desiti prije nekoliko dana, ali zbog nepovoljnih vremenskih prilika iznad Floride otkazano je samo 17 minuta prije zakazanog vremena polijetanja.

Mjesto lansiranja je historijska baza Kennedy Space Center na Cape Canaveralu u Floridi. SpaceX-ova raketa poletjela je s istog mjesta odakle su 1960-ih i 1970-ih godina astronauti polijetali na Mjesec u misijama Apollo.

To se desilo 8. jula 2011. godine, kada je Space Shuttleom Atlantis u orbitu poslao četvericu astronauta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.