Otvaranje izložbe planirano je za 18 sati, a u organizaciji pored Historijskog muzeja je i Filmski centar Sarajevo.

- Ova izložba je nastala iz potrebe da se ukaže na bogato filmsko naslijeđe Bosne i Hercegovine, u isti mah prisutno i nepoznato u popularnoj kulturi. Filmsko naslijeđe je oblikovano specifičnostima stvaralačkog procesa iz kojeg nastaje, ovisi o ljudima koji su ga svojim radom artikulisali, priča o filmovima, ali i od priča koju filmovi pripovijedaju. Izložba nastoji odmotati bosanskohercegovačku filmsku traku, predstaviti filmske stvaratelje i djelatnike Bosne i Hercegovine kroz historiju i potaknuti promišljanje o kompleksnosti i izazovima stvaranja filma - prikazujući svijet i život filma "iza scene" - kazali su iz Historijskog muzeja BiH.

Okosnicu izložbe čini naslijeđe tri producentske kuće: "Bosna film", "Studio film" i "Sutjeska film".

Vremenski, izložba pokriva početke organizirane proizvodnje filma u Bosni i Hercegovini 1947. godine osnivanjem prve produkcijske kuće "Bosna film", preko permutacija u organizaciji filmske produkcije osnivanjem "Studio" i "Sutjeska filma", do devedesetih godina i početka rata 1992-1995.

Izložba će odgovoriti i na pitanja: Ko su bili pioniri i akteri bosanskohercegovačkog filma? U kojim okolnostima se prave filmovi u Bosni i Hercegovini? Koje teme obrađuju filmski stvaraoci? Kako nastaje film?

- Ovo je ujedno prvi korak u osnivanju i razvoju budućeg muzeja filma Bosne i Hercegovine - naglasili su iz Historijskog muzeja BiH.

Crtice iz (pra)historije bosanskohercegovačkog filma

Da li ste znali...?

- da je 27. jula 1897. godine održana prva filmska projekcija u Sarajevu.
- da je prvo stalno kino u Sarajevu otvoreno 1907. godine: Edison Amerikan Bioskop.
- da je Hrvatsko društvo "Napredak" svečano otvorilo svoj dom 28. septembra 1913. godine. Otvorenje je zabilježeno filmskom kamerom prvog domaćeg snimatelja Antuna Valića. Tada dvadesetogodišnji Valić je godinu  ranije izučio kinooperaterski zanat i položio ispit u Beču.

Sto za montažu korišten u filmskom studiju "Jagomir"

- da je 1943. godine osnovana prva partizanska filmska ekipa. Njeni članovi su za kratko vrijeme snimili dosta materijala, kojeg je u diplomatsku misiju ponio Ivo Lola Ribar. Prilikom polijetanja je napadnut avion i uništeni su snimci, a Ivo Lola Ribar je ubijen.

- da je scenarij za prvi bosanskohercegovački igrani film pod nazivom "Major Bauk" napisao književnik Branko Ćopić.

- da je Vesna Ljubić prva bh. rediteljica koja je snimila film "Prkosna delta". 

- da je u Sarajevu postojao filmski studio Jagomir u kojem su nastali bosanskohercegovački filmovi.

Sa snimanja filma "Major Bauk": pisac Branko Ćopić, kompozitor Fran Lhotka i režiser Nikola Popović (1951)

Otvorenje izložbe će se odvijati prema protokolu koji poštuje zadate epidemiološke mjere.

Vesna Ljbić sa ekipom filma "Prkosna delta"