open-navfaktor-logo
search
Evropska liga
Historijska pobjeda Zrinjskog: Plemići eliminisali holandski Utrecht nakon produžetaka
Fudbaleri Zrinjskog plasirali su se u treće pretkolo Evropske lige nakon što su poslije produžetaka u revanš-susretu savladali Utrecht s 2:1 i tako ostvarili vjerovatno najvažniju pobjedu u historiji mostarskog kluba
01.08.2019. u 21:36
get url
text

Fudbaleri Zrinjskog plasirali su se u treće pretkolo Evropske lige nakon što su poslije produžetaka u revanš-susretu savladali Utrecht s 2:1 i tako ostvarili vjerovatno najvažniju pobjedu u historiji mostarskog kluba.

Već u drugoj minuti Miljan Govedarica je povukao dobru kontru koja je ostale bez prave završnice, da bi samo dvije minute kasnije Irfan Hadžić glavom šutirao visoko preko gola.

U narednim minutama Utrecht je pokušao gol Ivana Brkića pokušao ugroziti gol Ivana Brkića, ali bezuspješno.

{$galerijaFotografija}

Gosti su u 18. minuti uputili prvi udarac u okvir gola, no udarac Kerka sa nekih 13-14 metara u korner je skrenuo golman mostarskog sastava.

Prvi šut u okviru gola gostiju uputio je Hadžić, no dalekometni udarac stasitog napadača Zrinjskog bez problema je ukrostio Jensen na golu Utrechta.

Tri minute prije kraja Jakovljević je pravovremenom reakciju spriječio odličnu akciju holandskog tima, a samo minut kasnije Fran Čirjak je imao najbolju priliku za Plemiće u prvom poluvremenu, no šutirao je pored gola gostujućeg tima.

Minut nakon Čirjhakovog promašaja Jakovljević je na rubu šesnaesterca napravio prekršaj iz kojeg je Gustafson uz mnogo sreće i slabu intervenciju Brkića stigao do vodstva. Bio je to najgori mogući trenutak u kojem je bh. predstavnik mogao primiti pogodak.

{$galerijaFotografija}

Iako su na poluvrijeme otišli s golom zaostatka, izabranici Harija Vukasa mnogo su odlučnije istrčali na travnjak stadiona Pod Bijelim brijegom. Na startu drugog poluvremena imali su mnogo više loptu u svom posjedu, a nakon pokušaja Mahera početkom drugog dijela Mandić se u 56. minuti našao u dobroj situaciji nakon koje su domaći tražili penal, ali je finski sudija pokazao samo na gol-aut.

U 64. minuti Rustemović je pokušao iz slobodnog udarca, ali neuspješno, da bi dvije minute kasnije proključao stadion nakon što je Hadžić lijepim golom poslije ubačaja Kadušića izjednačio na 1:1.

Rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao, pa su produžeci odlučili pobjednika. Bahatost i uvjerenost u plasman i prolazak Holanđanima se obila o glavu kada je Staniša Mandić u 111. minuti loptu koja se odbila do njega od prečke pospremio u mrežu gostiju za plasman u treće pretkolo Evropske lige gdje ih čeka švedski Malmo.

20190801_2_37599238_46499134.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.