open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Hiljade građana zatražilo Schmidtovu ostavku, protesti se nastavljaju, dio ostaje da noći
Veliki broj građana okupio se ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu povodom najava da bi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt uskoro mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.
25.07.2022. u 18:31
get url
text

21:44 Organizatori su najavili nastavak protesta za sutra u 9 sati. Dio njih, oko 50, ostaje da noći. Kako javlja naš reporter, policija se povlači, a saobraćaj ispred OHR-a će se odvijati u dvije trake.

21:40 MUP Kantona Sarajevo je saopćio da je na skupu bilo više od 7.000 građana. S obzirom na to da je okupljanje bilo planirano do 21 sat, one koji su ostali pozvali su da se raziđu. 

{$galerijaFotografija}

21:35 Dervo Sejdić najavio da će provesti noć ispred OHR-a i da će proteste nastaviti i sutra. 

- Mnogi građani koji su otišli doći će sutra ujutro u 8 ili 8.30 sati. nastavljamo sve dok gospodin Schmidt ne odbaci svoj rasistički prijedlog izmjene Izbornog zakona BiH, jer to građani BiH jednostavno neće dozvoliti - rekao je Sejdić.

20:58 Građani se polako razilaze. Ostalo ih je, u ovom trenutku, nekoliko stotina. Protesti su planirani do 21 sat. No, organizatori su rekli da će ostati cijelu noć ispred OHR-a. Desetak njih se priprema da noće.

20:20 Građani su i dalje ispred OHR-a. Najavljuju i nastavak protesta u zavisnosti od odluke visokog predstavnika. Zapjevali su "Jedna si jedina".

19:57 Građani su zatražili da visoki predstavnik Christian Schmidt podnese ostavku. Zatim su ga pozvali da izađe "među raju". 

19:48 Ako visoki predstavnik donese odluku, mi to više nikada nećemo moći promijeniti, trajno ostajemo u blokadi, trajno ostajemo u getu - rekao je jedan od učesnika skupa, pravnik po struci.

Sa skupa je poručeno i da ako Schmidt ne može da podnese pritisak, najbolje je da podnese ostavku da ne bi ostao crnim slovima upisan u historiju BiH.

Prema procjenama, trenutno je na skupu više od 5.000 ljudi.

19:37 Dervo Sejdić, jedan od najpoznatijih boraca za prava manjina u Bosni i Hercegovini i apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, pozvao je politčke lidere da se obrate, međutim, Nihad Aličković, predsjednik AntyDayton pokreta, nije dozvolio.

- Politički faktori imaju dužnost da budu ovdje, to im je posao, nećemo ih  zbog toga veličati - naveo je Aličković.

19:30 Građani poručili da neće otići dok im se ne obrati visoki predstavnik te je uslijedilo uzvikivanje "napolje, napolje".

19:23 Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara Federacije BiH, obratio se okupljenima te poručio da građani BiH daju posljednju riječ.

- Ovdje smo danas da poručimo domaćim i međunarodnim institucijama, a posebno visokom predstavniku Christianu Schmidtu, da su građani BiH nosioci suverentita BiH, da smo mi građani oni koji dajemo zadnju riječ, a ne visoki predstavnik. Bosanci i Hercegovci, mi dijelimo ljude samo na one koji imaju i koji nemaju dobre namjere. Visoki predstavniče, ako ste sa dobrim namjerama došli, evo prilike i mi vam pomažemo, ako to nije tačno, od vas tražimo i insistiramo i upozoravamo, Vi dobro znate šta trebate uraditi, samo da znate ovaj današnji skup je crvena linija - kazao je Aganović i dodao:

- Mi sa ovog skupa poručujemo nemojte nas tjerati da postupamo kako do sada nikada nismo. Ovo je poruka mira. Ako Međunarodna zajendica i Vi, uvaženi visoki predstavniče, niste izvukli pouku i poruku iz Prijedora, Srebrenice i Ahmića mi jesmo do sudnjega dana. To morate znati. Nemojte nam uvoditi demokratije koje ni vi sami u vašim državama ne biste nikada prihvatili. Od Vas tražimo da odgovorno postupite. Ukoliko ne uvažite glas građana BiH koji su nosioci suveneriteta, snosit ćete odgovornost.

On je zatim poručio kako je današnji skup je poruka cijelom svijetu i svim onim politikama koje su već odlučile da od BiH naprave aparthejd, "nemojte nas testirati i nemojte da nam kažete da mi ovakav način prijetimo ratom, naprotiv ovo je civilizacija, mi smo razumni ljudi". 

VEZANI TEKST - Izetbegović: Schmidtova odluka jača mehanizam blokade, HDZ i SNSD bi dobili kontrolni paket u FBiH

19:19 Dervo Sejdić, jedan od najpoznatijih boraca za prava manjina u Bosni i Hercegovini i apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburum, pozvao je visokog predstavnika Christiana Schmidta da izađe te da građanima kaže svoje namjere.

19:12 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović na početku svog obraćanja naveo je kako nije došao na skup da bi "dijelio narod" te da su za njega svi jednaki.

- Hvala vam što ste došli, nisam mogao da zamislim da ću kada sam položio zakletvu da ću ovdje doći da na ovaj način branim BiH. Želim da vam se zahvalim što ste došli ovdje. Hvala vam svima. Neka se čuje glas BiH. Nama trebaju rješenja koja pogoduju svakom građaninu ove zemlje. Hvala vam što ste mi dozvolili da se obratim, oni koji su se tome bunili mislim da su pogriješili - poručio je on.

Istakao je da su predsjednici stranaka u Briselu potpisali izjavu da se ovaj posao izmjena Izbornog zakona radi šest mjeseci nakon izbora, kada se uspostavi vlast u BiH i da nema potrebe da se žuri.

19:10 Predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić, tražio je da se obrati građanima, no oni mu to nisu dozvolili te su naveli da su oni organizatori skupa. Zatražili su od Džaferovića da se prvi obrati.

19:05 Skupu se obratio i Dervo Sejdić koji je istakao da Bosanci i Hercegovci osuđuju daljnju razgradnju bosanskohercegovačkog identiteta i daljnju podjelu. 

19:00 Nihad Alečković, predsjednik Antidayton pokreta kazao je da je skup za domovinu BiH i pozvao viskogog predstavnika Schmidta da odustane od svoje namjere.

- Bosna nije ničija prčija i nema pravo niko da je razbija ni na kakve dijelove. Nema zakona, nema sile, osim Božije koja može ovu zemlju sravniti do nestanka. Visoki predstavnik u ovom slučaju gospodin Schmidt treba da zna da ne može i nema prava direktno uticati na određene zakone u BiH - istakao je Aličković. 

18:50 Iz Udruženja Sarajevo taksi pridružili su se građanima na protestima tako da će biti manji broj vozila za prijevoz.

18:40 Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini KS pridružio se građanima ispred zgrade OHR-a te poručio da je tu kako bi izrazio protest protiv najave i drafta koji su se pojavili u javnosti, te odluke kojom se pokušava zapravo "na jedan vrlo grub način da" izmijeniti izborno zakonodavstvo čak i Ustav FBiH.

VEZANI TEKST - Nikšić: Schmidt nagovijestio odustajanje, o izmjenama Izbornog zakona BiH nakon izbora

- Umjesto da rješenje bude na tragu uklanjanja diskriminacije po presudama Evropskog suda za ljudska prava još više produbljuje diskriminaciju i Bošnjaka, i Srba i Hrvata, pravi etničke ekskluzivitete i etničke ekskluzivne teritorije sa kojih bi se zapravo mogli davati delegati u Domu narodu. To je za SDA i za mene lično neprihvatljivo. Svoj stav smo iznijeli danas na press konferenciji, a sada smo došli ovdje da ljudima iz OHR-a i cijele Međunarodne zajednice pokažemo da takve odluke nće moći biti donijete, makar ne bez adekvatne i ozbiljne reakcije sa deuge strane – kazao je on.

18:30 Početak je najavljen za 19 sati, ali je pola sata prije najavljenog početka stiglo već oko 500 ljudi.

Policija je postavila zaštitnu ogradu oko zgrade OHR-a. Saobraćaj je potpuno zatvoren. Okupljeni uzvikuju "ne daj se Bosno". 

Među prvim su stigli Dervo Sejdić, zatim predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić... Stigli su i Irfan Čengić, zastupnik u Parlamentu FBiH, Direktor MC Srebrenica Emir Suljagić, Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža, Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, Denis Bećirović, delegat iz SDP-a u Domu naroda Parlamenta BiH, Fuad Kasumović...

{$galerijaFotografija}

Na okupljanje građana pozvali su Dervo Sejdić te političke stranke, a najavljen je i dolazak boraca, studenata...

Ono što je za stranke sa sjedištem u Sarajevu sporno u Schmidtovom tekstu izmjena i dopuna Izbornog zakona je predložena popuna Doma naroda Parlamenta FBiH koja glasi da "ako bošnjačko, hrvatsko i/ili srpsko stanovništvo kantona prema posljednjem popisu stanovništva čini manje od tri posto ukupnog stanovništva istog konstitutivnog naroda u Federaciji, nijedno mjesto neće biti dodijeljeno iz tog kantona tom konstitutivnom narodu".

IMG_20220725_222457.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.