Četvrtak, 29.02.2024.

Heroje odbrane Bosne i Hercegovine čuvamo od zaborava

U organizaciji Udruženja za zaštitu lika i djela Čedomira Domuza Grom u njedrima Igmana danas je na Brezovači i Hadžićima obilježena trideseta godišnjica od pogibije Vuka sa Igmana, Čedomira Domuza. Tom prilikom pred oko 250 saboraca Čedomira Domuza prikazan je film mladog autora dokumentarnih filmova Armina Čolakovića Čedomir Domuz – Grom u njedrima Igmana.

- Bosna i Hercegovina zaista ima svoje heroje... Čedu, Smaju, Sretu, Belog i brojne druge. Svaka naša ulica i kuća ima svog heroja, heroja koji je branio svoj kućni prag i znamo da bi svaki od njih mogao da ispriča svoju priču. Pričajte je, da se ne zaboravi jer je važno zbog generacija koje dolaze – rekao je Armin Čolaković, autor filma.

- Posebno zadovoljstvo, nama kao porodici pričinjava činjenica da se za heroje odbrane Bosne i Hercegovine zanimaju mladi ljudi, koji su u ratu bili djeca. Važno je da njegujemo kolektivnu kulturu sjećanja na naše heroje. Zahvaljujući, koproducentu filma BHTelecomu, potpredsjedniku FBiH Milanu Dunoviću, Fondu Memorijala KS te firmi PROX d.o.o. priča o heroju sa Igmana, Čedomiru Domuzu bit će sačuvana od zaborava za generacije koje dolaze – rekla je Sanja Sadiković, kćerka Čedomira Domuza.

Skupu se obratio i načelnik općine Hadžići, Hamdo Ejubović, koji je zamolio sve branitelje Bosne i Hercegovine da, ma koliko teško da bilo, pričaju svoje priče kako nam se zlo koje nas je zadesilo u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, ne bi ponovilo.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh