open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
HDZ i SNSD izabrali Ademovića u rukovodstvo Doma naroda mimo volje Kluba Bošnjaka
Održana je konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u novom sazivu. U rukovodstvo Doma naroda su prostom većinom, glasovima delegata iz NiP-a, HDZ-a i SNSD-a, izabrani Nikola Špirić (SNSD) kao predsjedavajući ovog doma, Kemal Ademović (NiP) za prvog zamjenika, te Dragan Čović (HDZ) za drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda. 
16.02.2023. u 13:16
get url
text
Dom naroda BiH

Rezultati glasanja za Ademovića

Novoimenovani delegati su dali svečanu izjavu čime su preuzeli dužnost, a konstituirani su klubovi naroda. 

U Klubu bošnjačkog naroda su Šefik Džaferović i Safet Softić iz SDA, Dženan Đonlagić (DF), Džemal Smajić (SBiH) i Kemal Ademović (NiP). U Klubu hrvatskog naroda su Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić ispred HDZ-a, Ilija Cvitanović (HDZ 1990) i Zlatko Miletić (Za nove generacije). Delegati u Klubu srpskog naroda su Snježana Novaković-Bursać, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Radovan Kovačević iz SNSD-a te Želimir Nešković iz SDS-a.

Špirić je bio jedini kandidat iz Kluba srpskog naroda za predsjedavajućeg Doma naroda. Izabran je sa devet od 15 glasova, po četiri HDZ-a i SNSD-a i jednim NiP-a. 

U ime Kluba Bošnjaka za prvog zamjenika predsjedavajućeg predložen je Šefik Džaferović (SDA), ali nije izabran jer su iz HDZ-a i SNSD-a i NiP-a bili protiv. 

Rezultati glasanja za Džaferovića

VEZANI TEKST - Ademović sam sebe predložio u rukovodstvo Doma naroda, odgovorio Džaferović

Kemal Ademović (NiP) je predložio sam sebe i za mjesto u rukovodstvu Doma naroda izabran je glasovima HDZ-a i SNSD-a, uz svoj. 

Dragan Čović bio je jedini kandidat iz Kluba hrvatskog naroda. Izabran je sa devet glasova. 

Ademović je odlučio sam sebe predložiti nakon što su to u pismu od njega zatražili lideri stranaka "Trojke" Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto.

Reagirao je Džaferović kazavši, između ostalog, da su se četiri godine borili protiv blokada i danas oni koji hoće vlast u BiH, jer suština je u tome, umjesto da se napravi široki probosanskohercegovački politički blok, prave koaliciju sa onim koji su blokirali.

Delegat Safet Softić kazao je da nisu dobro započeli mandat, što se dokazuje ovom sjednicom kada je u rukovodstvo Doma naroda izabran čovjek sa američke crne liste (Nikola Špirić), a isto se uradilo u Zastupničlkom domu kada je u rukovodstvo izabran Marinko Čavara.

- Sva obećanja da nas čekaju bolji dani padaju na ovako provjerljivim stvarima. To nismo trebali uraditi. Prijedlog Kluba Bošnjaka je Šefik Džaferović o čijim referencama ne treba puno govoriti. Klub Bošnjaka je višestranački, tamo su predstavnici četiri stranke, i sa četir glasa (od pet) je predložen Džaferović - dodao je Softić.

Osvrnuo se na dio pisma lidera "Trojke" da je važno da u rukovdstvu Doma naroda sjedi predstavnik Bošnjaka koji je svjestan aktuelnog trenutka i šanse koju naša domovina ima.

- Ovo bi trebalo da znači da ova četiri čovjeka koja sjede u Klubu Bošnjaka nisu svjesna trenutka u kojem živimo. Razumijem političke matematike, pozicije opozicije i pozicije, ali uvrijediti četiri čovjeka koji ovdje sjede je neprimjereno.

Vi ćete glasati kako ćete glasati. Šampioni legitimnog prestavljanja uspostavljaju novi model, gdje je važan jedan čovjek, a ne četiri. Vjerujem da će ovo današnje glasanje imati dalekosežne posljedice, a svima vama sa crnom listom želim sve najbolje u narednom mandatu – dodao je Softić.

Delegat Dženan Đonlagić prokomentirao je da pismo više govori o potpisnicima.

- Mislim da je ovo dobro što će se desiti i što će intencija dva kluba, hrvatskog i srpskog naroda, ići u pravcu da sruši ono što je bio dosad koncept rada i djelovanja Doma naroda, i dobro je da vi to uradite. Dobro da to nije uradio Klub Bošnjaka, da mu se ne može fakturisati da je osporio volju druga dva kluba. Ta praksa koja će se uvesti, glasanja i uvažavanja samo proste većine, neka se i to desilo. I neka to urade oni koji su nas sve ove godine politički maltretirali kako koncept takozvanog legitimnog predstavljanja i volje nekog naroda treba da bude model funkcinisanja vlasti, a današnje glasanje će pokazati da će se osporiti prijedlog i volja Kluba bošnjačkog naroda. 

Eto vi koji ste svjesni aktuelnog trenutka dobro ste počeli ovaj mandat – kazao je Đonlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.