open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Ademović sam sebe predložio u rukovodstvo Doma naroda, odgovorio Džaferović
Kemal Ademović, delegat iz Naroda i pravde, predložio je sam sebe za prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
16.02.2023. u 12:48
get url
text
Dom naroda

- Prema Poslovniku, u prilici sam da sebe predložim za prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda. Meni su se kao jedinom delegatu z Koalicije "Trojka" obratila tri lidera sa pismom, Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto - rekao je Ademović, te pročitao sadržaj pisma koji smo već objavili.

- Zahtijevamo od vas da danas na konstituiraćoj sjednici predložite sebe lično u kolegij Doma naroda Parlamenta BiH u ime koalicije "Trojka", a sve u skladu sa našim političkim i koalicionim dogovorima. Vaša pozicija je važna zbog funkcionalnosti koalicije na državnom nivou i realizacije naših zacrtanih ciljeva.

U nekim medijima se vodi neprincipijelna kampanja kako bi u rukovodstvo Doma trebalo birati one koji najavljuju blokade vlasti na svim nivoima. Zato smatramo veoma važnim da u rukovodstvu Doma naroda sjedi predstavnik Bošnjaka koji je svjestan aktuelnog trenutka i šanse koju naša domovina ima - navodi se.

Brzo formiranje Vijeća ministara, kandidatski status koji je naša zemlja dobila i još neke političke činjenice zahtjevaju od nas ozbiljan angažman kako bi se nagomilani problemi u Bosni i Hercegovini riješili. U nadi da ćete postupiti po našem zahtjevu, srdačno vas pozdravljamo - navodi se u dopisu koji potpisuju predsjednici SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde.

Prethodno je u ime Kluba delegata iz bošnjačkog naroda predložen Šefik Džaferović za zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda. 

VEZANI TEKST - Konaković, Nikšić i Forto pisali Ademoviću: Predložite sami sebe u Kolegij Doma naroda BiH

- Čuo sam da se vodi kampanja od strane snaga koje blokiraju procese u BiH da se izabere neko od tih snaga. Ni moja stranka ni ja nikada ništa nismo blokirali u BiH, ali smo se bez rezerve borili da se poštuje Ustav i zakoni ove zemlje. Tako ćemo da djelujemo i u budućnosti. Četiri smo se godine borili protiv blokada i danas oni koji hoće vlast u BiH, suština je u tome, umjesto da se napravi široki probosanskohercegovački politički blok, prave koaliciju sa onim koji su blokirali. Mnogo puta smo čuli diskusiju i o tzv. legitimnom predstavljanju. Taj termin ne postoji, ali je moguće da u političkom životu govorimo o legitimitetu - rekao je Džaferović.

Dodao je da se treba poštovati stav Kluba Bošnjaka. Ako delegati klubova srpskog i hrvatskog naroda ne ispoštuju stav većine Kluba Bošnjaka, da se ne čude novoj praksi koja će bez ograda biti primjenjivana. 

- Ovo je prvi puta da će biti izabran delegat kojeg nije predložio Klub - kazao je.

Rukovodstvo Doma naroda BiH bira se prostom većinom. To znači da Ademović može biti izabran glasovima HDZ-a i SNSD-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.