- Današnja sjednica Predsjedništva održava se na Dan Europe, dana kada su stavljeni temelji mira i pobjede nad svim totalitarizmima nakon Drugog svjetskog rata. Dan Europe je poseban dan da se podsjeti na važnost europskog zajedništva i jačanja temeljnih vrijednosti tolerancije, uvažavanja i međusobnog poštivanja - kažu iz HDZ-a.

Na početku sjednice Predsjedništvo HDZ-a BiH izrazilo je duboku solidarnost sa svim sredinama pogođenim nedavnim zemljotresom i pozvalo sve razine vlasti u BiH za intenzivno uključivanje u proces financijske pomoći u sanaciji i obnovi. 

Predsjedništvo HDZ-a BiH raspravljalo je i donijelo sljedeće zaključke:

1. Predsjedništvo HDZ-a BiH poziva na brzu stabilizaciju političke situacije u BiH postizanjem dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se uklonili svi oblici diskriminacije i kršenja političkih prava hrvatskog konstitutivnog naroda i svih drugih građana skladno odlukama Ustavnoga suda BiH i Europskoga suda za ljudska prava. Predsjedništvo HDZ-a BiH podsjeća kako su izmjene Izbornog zakona BiH jedan od ključnih uvjeta za dobivanje kandidacijskog statusa te opću revitalizaciju euroatlantske perspektive BiH.

2. Predsjedništvo HDZ-a BiH izražava duboku zabrinutost zbog pitanja nezakonitosti i netransparentnosti tokom nadolazećeg izbornoga procesa s obzirom na nelegalno popunjavanje Centralne izborne komisije (CIK) te imajući i u vidu otvorene krađe na Lokalnim izborima u Mostaru 2021. godine. Značajan dio članova CIK-a se nedvosmisleno stavio na raspolaganje radikalnim unitarističkim bošnjačkim frakcijama kako bi se ukinula ravnopravnost i konstitutivnost Hrvata, što je isticano u javnim nastupima njihovih članova. Predsjedništvo HDZ-a BiH drži da raspisivanje Općih izbora u ovim uvjetima predstavlja grubo kršenje vladavine prava i demokratskih standarda s obzirom na političku kontrolu i političku pristranost tijela nadležnog za sprovođenje izbora.

3. Predsjedništvo HDZ-a BiH pozdravlja napore domaćih i međunarodnih aktera za najavljeni nastavak pregovora na visokoj razini oko reforme Izbornog zakona BiH. Predsjedništvo HDZ-a BiH podsjeća kako Odluka Ustavnoga suda BiH u predmetu "Ljubić" i presude Europskoga suda za ljudska prava nisu implementirane uprkos naporima međunarodnih facilitatora. Predsjedništvo HDZ-a BiH podsjeća kako je hrvatski pregovarački tim u posljednje dvije godine predložio na desetine prijedloga koji u potpunosti rješavaju sve diskriminacije utvrđene presudama Europskoga suda za ljudska prava kao i presude domaćih sudova.

4. Predsjedništvo HDZ-a BiH drži kako sistemsko odbijanje i bojkotiranje reforme neustavnoga Izbornog zakona od strane dijela radikalnih bošnjačkih stranaka ostavlja nemjerljivo štetan prostor za nastavak sistemske diskriminacije i političke krađe u Dom(ovima) naroda i Predsjedništvu BiH kao ključnim institucijama za konstitutivne narode. U ovim institucijama moraju postojati paritet i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda. Odbijanje dogovora od strane SDA i radikalne unitarističke pretenzije za stvaranjem države po vlastitoj mjeri neće abolirati glavne bošnjačke stranke odgovornosti od nastavka urušavanja institucija i destabilizacije kako entiteta Federacije BiH, tako i Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo HDZ-a BiH poziva sve bošnjačke stranke na brz prestanak korištenja govora mržnje u javnom prostoru kako prema hrvatskom narodu u cjelini tako i prema legitimnim političkim predstavnicima hrvatskog naroda.

5. Predsjedništvo HDZ-a BiH nedvosmisleno podržava potpunu implementaciju zaključaka Izvanrednoga zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH) od 19. februara 2022. godine. Predsjedništvo HDZ-a BiH smatra kako je implementacija tih zaključaka započela 4. maja 2022. u trenutku raspisivanja Općih izbora bez prethodno implementiranih nužnih izmjena Izbornoga zakona, čime se izravno dovodi u pitanje političko preživljavanje Hrvata kao konstitutivnog naroda. Predsjedništvo HDZ-a BiH poziva HNS BiH na žurno razmatranje idućih koraka u tom smjeru.

6. Predsjedništvo HDZ-a BiH upućuje zahvalnost predsjedniku HDZ-a i Vlade RH Andreju Plenkoviću kao i ministrima u Vladi RH na iznimnim diplomatskim i političkim naporima koje svakodnevno ulažu na visokim razinama i međunarodnim forumima. HDZ RH ima nemjerljive zasluge za internacionalizaciju hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH i podizanje svjesnosti o kršenju temeljnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda. Stoga, još jednom pozivamo sve nositelje izvršne i zakonodavne vlasti u RH na kontinuitet i jačanje takvog angažmana kako u međunarodnoj zajednici tako i u međunarodnim organizacijama, a sve u cilju konačnog završetka procesa pregovora o izmjenama izbornoga zakonodavstva prije održavanja Općih izbora.

7. Predsjedništvo HDZ-a BiH snažno, kontinuirano i nedvosmisleno izražava solidarnost s ukrajinskim narodom te još jednom jasno osuđuje agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu. Predsjedništvo HDZ-a BiH iskazuje pijetet svim žrtvama agresije, podsjećajući se na užase rata kroz koju je prošao hrvatski narod u BiH. HDZ BiH, kao i druge stranke Hrvatskoga narodnog sabora BiH, nedvosmisleno podržava odluke Europske unije i neće pristati na insceniranu političku kampanju dijela opozicije kao i zloupotrebu patnji ukrajinskog naroda od strane pojedinih politički aktera, plaćenih medija i dijela stranih diplomatskih službi na štetu HDZ-a BiH i hrvatskog konstitutivnog naroda.