Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je predsjednik Vladimir Putin obaviješten i da je u toku rad na istjerivanju "sabotera", izvijestila je agencija RIA Novosti.

Legija Slobode Rusije, koja sebe opisuje kao antikremaljsku miliciju koja želi osloboditi Rusiju od Vladimira Putina, rekla je da je prešla granicu i zauzela naselje Kozinka, dok je slala jedinice u grad Grajvoron u ruskoj regiji Belgorod, prenio je The Guardian.

Još jedna antikremaljska milicija, Ruski dobrovoljački korpus, koju vodi istaknuti ruski nacionalist, također je rekla da je učestvovala u napadu.

Rastući haos u regiji Belgorod, gdje su lokalne vlasti u ponedjeljak navečer proglasile "protivteroristički režim", rijedak je slučaj u kojem su se ruska sela suočila licem u lice sa sukobom koji je njihova vojska pokrenula širom Ukrajine.

Ruski dužnosnici hitno evakuiraju skladište nuklearne municije Belgorod-22 u regiji Belgorod, koja graniči s Ukrajinom. To je rekao Andrij Jusov, glasnogovornik Glavne uprave za obavještajne poslove ukrajinskog ministarstva obrane (GUR), javlja dopisnik Ukrinforma.

Vjačeslav Gladkov, guverner ruske Belgorodske oblasti, rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti da je većina stanovnika pograničnih sela ruske Belgorodske oblasti, uključujući grad Grajvoron, pobjegla.