open-navfaktor-logo
search
Maljevac
Haos na granici: Sukob migranata i hrvatske policije, ima i povrijeđenih
Grupa od oko 200 migranata sukobila se sa hrvatskom policijom na Graničnom prijelazu Maljevac kod Velike Kladuše
24.10.2018. u 16:13
get url
text

Migranti ne odustaju u svojoj namjeri da pređu iz BiH na teritoriju Hrvatske, koje se pokušavaju domoći na sve načine.

Reporteri Jutarnjeg lista, koji se nalaze na mjestu događaja, javljaju da u sukobu policije i migranata koji pokušavaju probiti blokadu ima povrijeđenih na obje strane.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske izvijestilo je da su dvojica policajaca lakše povrijeđena kada je grupa migranata, koja nije uspjela preći granicu kod Maljevca, policiju gađala kamenjem i drugim predmetima.

- U  jednom trenutku, prilikom postupanja bh. policije koja je migrante odmicala od same granične crte prema dubini svog teritorija, skupina migranata krenula je direktno prema hrvatskoj policiji koja je tom prilikom odbila pokušaj nasilnog nezakonitog ulaska na hrvatski teritorij. Potom su migranti bacali kamenje i druge predmete na pripadnike hrvatske policije. Dva policajca su lakše ozlijeđena te su zatražila liječničku pomoć - navode iz hrvatskog MUP-a.

S druge strane, u pokušaju da se odbrane, pripadnici MUP-a Republike Hrvatske navodno su bacili suzavac prema migrantima.

Trenutno se grupa migranata pokušava domoći hrvatskog tla tako što pretrčavaju preko obližnje livade, dok hrvatska policija i dalje čini sve da ih spriječi u tome.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.