open-navfaktor-logo
search
Veličanstvene arhitekture
Hanikah u Sarajevu: Izložba italijanskog umjetnika inspirisanog Bosnom i Hercegovinom
U Gazi Husrev-begovom Hanikahu u Sarajevu u toku je izložba "Veličanstvene arhitekture" italijanskog umjetnika Luigija Ballarina.
05.05.2022. u 20:35
get url
text

Njegova umjetnost, specifična je iz mnogo razloga. Kao Italijan, Venecijanac, on daje svoju energiju, svoje vrijeme i svoj trud da dočara i podsjeti na drevne, žive i nikad raskinute veze između Istoka i Zapada, između Bosne i Italije, između Venecije i Sarajeva.

Kombinira tradicije i kulture koje su se susrele u kolijevci civilizacija i prenosi ih na svoja platna.

- Prvi put sam u Sarajevu i uživam u svakom momentu. Iako se još osjete posljedice rata, svakodnevno viđam mnogo nasmijanih i dobronamjernih ljudi. Sigurno ću se vratiti ponovo jer sam već dobio i poziv na jednu zajedničku izložbu – kazao je Ballarin za Faktor ističući da živi na relaciji Venecija - Rim - Istanbul.

Kako je naglasila kustosica Beste Gursu, izložba je inspirisana Bosnom i Hercegovinom, koja je ugostila mnoge civilizacije na svojim prostorima i izazvala divljenje svojom bogatom arhitekturom.

- Luigi Ballarin s velikom ljubavlju prenosi zemlje na svoja platna, iako ih nikada nije vidio. On prenosi i čini da ljudi percipiraju duh koji on ugrađuje u apstraktne izraze. U njegovim djelima uvijek na transparentan način vidimo misteriju, ljubav, strpljenje, poštovanje, opširnost, iskustvo i pravdu – naglasila je Gursu uz napomenu da će izložba biti upriličena u još nekim zemljama.

Izložba će biti otvorena do 12. maja, a realizirana je uz podršku Ambasade Italije u BiH, IKASD Istanbul Intercultural Art Dialogue Association i Tabularasa Transnational Art.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.