U prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas je održan inicijalni sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a Srebrenica" iz jula 1995. godine.

Za predsjednika Organizacionog odbora imenovan je Hamdija Fejzić, aktuelni zamjenik načelnika opštine Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnjem sastanku izabrani su i potpredsjdnici Organizacionog odbora, kao i sekretari. Za poptredsjednike Organizacionog odbora imenovani su Ševket Hafizović, Emir Suljagić i Damir Peštalić, a za sekretare Nermin Alivuković i Mirsad Bešić.

-Obzirom da se naredne godine obilježava 25. godišnjica genocida mi moramo ranije početi raditi i pripremati. Pred nama je dosta posla, dosta aktivnosti, veliki broj ljudi i zvanica će doći. Vezani smo datumima, aktivnosti su pred nama i u ovoj godini tako da moramo početi raditi. Ozbiljno pristupamo obilježavanju 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima. Danas je na sastanku imenovan predsjednik Organizacionog odbora, potpredsjednici i sekretari - rekao je imenovani predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić koji je ponovio raniji stav Odbora da "svi oni koji negiraju genocid nisu dobro došli u Memorijalni centar Potočari".

Na narednom sastanku će biti izabrani predsjednici pododbora Organizacionog odbora koji će nakon toga formirati timove s kojima će raditi.

Munira Subašić, predsjednica udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa", smatra da je potrebno na vrijeme početi s pripremama za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

-Vrlo je važno da na vrijeme počnemo s pripremama za obilježavanje 25. godišnjice genocida. Mi već imamo projekat da se u 25 država, u po jednom gradu, imenuje ulica koja će nositi ime žrtava genocida u Srebrenici. Već su to neki gradovi uradili, kao što je Pariz. Sigurno da će veliki broj osoba doći, među njima i visoke zvanice. Već imamo najavu da će generalni sekretar UN-a doći na obilježavanje 25. godišnjice genocida, a tu su i mnogi drugi, ali to će biti poznato u narednom periodu. Svi oni koji negiraju genocid oni nisu dobro došli - rekla je Subašić.