Rasplamsalo nasilje, u kojem je već poginulo petero Palestinaca i jedan Izraelac, prijeti rušenjem zajedničkih napora UN-a, Egipta i Katara za postizanjem bliskoistočnog mirovnog sporazuma.

Hamas, islamistički pokret koji upravlja Gazom, te druge oružane frakcije ispalili su preko granice više od 400 raketa i minobacačkih granata. Jedna raketa pogodila je autobus i teško povrijedila vojnika u njemu. 

Izrael je odgovorio vlastitim zračnim napadima na Pojas Gaze. Ubijeno je troje Palestinaca, od čega navodno dvoje boraca, javlja BBC. Ministarstvo zdravstva u Gazi javilo je da je još devetero Palestinaca povrijeđeno u napadima. Izraelski bolničari pak javljaju da je 10 izraelskih civila ranjeno.

Akcija izraelskih specijalaca u Gazi 

Raketni i minobacački napadi palestinskih militanata osveta su za tajnu akciju izraelskih specijalaca u Gazi u kojoj je ubijen jedan od Hamasovih komandanata i još šesterica pripadnika pokreta. U toj je operaciji smrtno stradao i jedan izraelski specijalac.

Prema onome što dosad znamo, borci Hamasa zaustavili su izraelske specijalce, koji su se vozili civilnim automobilom, oko tri kilometra od izraelsko-palestinske granice, istočno od grada Khan Younisa. Vojno krilo Hamasa, Brigade Izzedine al-Qassam, izjavilo je da su Izraelci prvi otvorili vatru i ubili lokalnog komandanta Hamasa Nura Barakeha.

Palestinci su se navodno dali u potjeru za Izraelcima, nakon čega su izraelski specijalci dobili podršku tenkova i aviona, koji su gađali pripadnike Hamasa. Izraelski specijalci su u ovoj akciji spašavanja na kraju izvučeni helikopterom, prenosi BBC.

Izraelske odbrambene snage (IDF) zbog tajnosti operacije nisu objavile specifične detalje o njoj, ali napomenule su da njen cilj "nije bio ubiti niti oteti teroriste, već ojačati izraelsku sigurnost". Stoga se, po svemu sudeći, radi o obavještajnoj operaciji koja je pošla ukrivo kada su specijalci zaustavljeni. To je BBC-jevom reporteru u Jerusalemu potvrdio i neimenovani izraelski general.

U svakom slučaju, odmah nakon ovog obračuna, rakete su počele letjeti iz gaze u Izrael. Od oko 300 raketa koje su jučer lansirane u Izrael, izraelska vojska tvrdi da je zaustavila desetine, a mnogi su pali na otvorenom prostoru, daleko od civilnih ili vojnih meta.

Sirene u južnom izraelskom gradu Askhelonu upozorile su stanovnike da odu u skloništa. Pogođeno je nekoliko kuća, a izraelska vojska objavila je da je proturaketni sistem uništio više od 100 palestinskih projektila.

Izrael je odgovorio desetinama zračnih udara na različite mete, uključujući vojne položaje, posmatračke stanice, jedinice za lansiranje projektila, kao i sjedište Hamasove obavještajne službe i televiziju Al-Aqsa, čiji su radnici unaprijed dobili upozorenje izraelske vojske da se evakuiraju.

Netanyahu poslao dodatne snage

Premijer Benjamin Netanyahu sazvao je hitnu sjednicu kabineta na kojoj će raspraviti buduće korake, a vojska je objavila da je na granicu s Gazom poslala dodatne pješadijske i oklopne snage.

Palestinske militantne grupe izdale su saopćenje u kojem upozoravaju da će Ashdod, velika izraelska luka, i Beersheba, najveći grad na jugu Izraela, biti sljedeće mete ako Izrael ne prekine vatru. 

Egipat je pozvao Izrael da se povuče, a SAD je optužio Hamas. 

Izraelska vojska procjenjuje da Hamas i Islamski džihad imaju više od 20.000 raketa i granata različitog kalibra i dometa, uključujući one koje mogu dosegnuti Tel Aviv i Jerusalem.

Izaslanik UN-a za Bliski Istok Nickolay Mladenov urgirao je da obje strane pokažu suzdržanost.

-UN blisko surađuje s Egiptom i svima kojih se ovo tiče kako bi osigurao da Gaza ne zakorači preko ponora. Eskalacija u posljednja 24 sata ekstremno je opasna i nesmotrena. Rakete moraju stati, suzdržanost moraju pokazati sve strane! Nijedan napor ne smije biti izbjegnut kako bismo zaustavili spiralu nasilja - napisao je Mladenov u dramatičnoj objavi na Facebooku.

Uprkos određenom napretku u pregovorima posljednjih mjeseci između palestinskih i izraelskih vlasti, s UN-om i Egiptom kao posrednicima, u Gazi ni ove godine nije bilo mirno. Više od 200 protestanata, od kojih su neki bili naoružani i nasilni, ubila je izraelska vojska pri pokušaju probijanja ograde na granici između Gaze i Izraela.

Protesti su se mjesecima održavali pod motom "Marš za povratak", s ciljem osiguranja prava palestinskih izbjeglica, odnosno njihovih potomaka, u svoje domove u današnjem Izraelu. 

Iako IDF tvrdi da su njegovi vojnici otvarali vatru na Palestince samo u samoodbrani ili na potencijalne infiltrirane teroriste među prostestantima, brojni kritičari nazvali su ovo pretjeranom upotrebom sile s izraelske strane.