Trump je potvrdio da su se Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati dogovorili da normalizuju odnose.

"Danas imamo veliki preokret! Historijski mirovni sporazum između naša dva velika prijatelja, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata!", naveo je Trump na Twitteru.

U zajedničkom saopćenju SAD-a, UAE i Izraela navodi se da će ovim dogovorom promovisati mir u regiji Bliskog Istoka, dodajući da je ovaj korak dokaz odvažne diplomatije i vizije trojice vođa, aludirajući na prestolonasljednika Abu Dabija Mohammeda bin Zayeda al-Nahyana, Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Mirovni sporazum rezultat je dugotrajnih dogovora između Izraela, UAE-a i Sjedinjenih Američkih Država koji su ubrzani u posljednje vrijeme, rekli su zvaničnici Bijele kuće.

Palestinski pokret Hamas osudio je sporazum između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Izraela, tvrdeći da ne služi palestinskim interesima i da zanemaruje prava palestinskog naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Hamasa su poručili da sporazum o normalizaciji odnosa između UAE-a i Izraela predstavlja izdajnički ubod nožem u leđa palestinskog naroda.

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanyahu sporazum o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata ocijenio je historijskim korakom.