open-navfaktor-logo
search
Maroko na SP
Halilhodžić ispisao historiju, tokom slavlja nazvao ga kralj Mohammed VI, slijedi bogata nagrada
Vahid Halilhodžić, proslavljeni bh. stručnjak, sinoć je ispisao historiju svjetskog fudbala.
30.03.2022. u 10:10
get url
text

Trener rođen u Jablanici odveo je reprezentaciju Maroka na Svjetsko prvenstvo u Katar, nakon što je u revanšu pred domaćim navijačima savladao Kongo sa 4:1.

Vaha je na taj način postao prvi trener u historiji koji se plasirao na četiri svjetska prvenstva sa različitim reprezentacijama.

Bora Milutinović i Brazilac Carlos Alberto Parreira vodili su na SP-ima više reprezentacija od Vahe (po pet), ali njih dvojica nisu sa svima njima uspješno prošli kvalifikacije, nego su ih ili preuzimali prije turnira ili igrali s timovima organizatora SP-a, koje automatski, bez kvalifikacija igraju na prvenstvu.

VEZANI TEKST - Vaha u velikom stilu ide na Mundijal

Treba naglasiti kako je do sada na Mundijalu vodio samo jednu reprezentaciju. Obalu Slonovače je 2010. godine odveo u Južnoafričku Republiku, ali je dobio otkaz zbog loših rezultata na Afričkom kupu nacija.

Alžir je odveo na Mundijal 2014. godine, vodio je ovu reprezentaciju u Brazilu i domogao se osmine finala, gdje je zaustavljen od Njemačke, osvajača SP-a. Elf je slavio nakon produžetaka.

Četiri godine kasnije SP je izborio sa Japanom, ali je prije takmičenja u Rusiji dobio otkaz zbog sukoba s vodstvom saveza.

Zanimljivo, Vaha i sada ima veliki pritisak u Maroku. Nedavno je iz reprezentacije protjerao velike zvijezde. Prekrižio je ofanzivnog veznjaka i igrača Chelseaja Hakima Ziyecha i igrača Ajaxa Noussaira Mazraouija.

Iako je bio pod velikim pritiskom javnosti, istrajao je i na kraju je uspio. A za to će biti bogato nagrađen. I on, ali i igrači. Marokanski mediji pišu da će im tamošnji Savez isplatiti 13 miliona eura, koji će podijeliti stručni štab i reprezentativci.

A koliko Marokancima znači plasman na Mundijal najbolje svjedoči činjenica da je našeg stratega nekoliko minuta nakon što je utakmica završena nazvao kralj Mohammed VI, koji mu se želio lično zahvaliti za veliki uspjeh.

Kralj čije se bogatstvo procjenjuje na osam milijardi dolara, te je prema Forbesu najbogatiji afrički, te peti najbogatiji monarh svijeta, pričali su na francuskom jeziku.

- Vaše Visočanstvo, ovaj uspjeh zasluga je cijele marokanske nacije. Kvalifikacije na Svjetsko prvenstvo i pobjeda su za Vas i Vaše ljude! Nadam se da ste sretni - kazao je Halilhodžić, s osmijehom na licu.

Maroko će na žrijebu u petak biti smješten u treći šešir.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.