open-navfaktor-logo
search
Gazprom računa
Hadžialjević: Ne zna se koliko će prirodni gas poskupjeti u aprilu
Novo poskupljenje prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini očekuje se početkom aprila. Ovo bi bilo drugo poskupljenje u 2022. godini.
29.03.2022. u 07:27
get url
text

- Početkom aprila ruski Gazprom će formirati nove cijene prirodnog gasa. Kada će to tačno biti, još nam nije poznato. Ova ruska firma će samo poslati obavještenje o novim cijenama gasa. Gazprom korekcije cijene gasa vrši svaka tri mjeseca. Neće biti pregovora oko cijene, a s obzirom na rat Rusije i Ukrajine, ne možemo ni pretpostaviti koliko će se povećati cijene gasa – izjavila je za Faktor Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta, koji je dobavljač gasa za BiH.

Prvo poskupljenje prirodnog gasa bilo je 1. januara 2022. godine. Od 1. januara 2022. godine nabavna cijena gasa iznosila je 0,665 KM/Sm3, što znači da razlika u nabavnoj cijeni iznosi 0,18 KM/Sm3 (bez PDV-a), što možete vidjeti u tabeli ispod.

Nakon januarskog poskupljenja Vlada Kantona Sarajevo od januara subvencionira tri mjeseca potrošače u kategoriji domaćinstva, velike privrede, male privrede, Toplane-Sarajevo i CNG punionice i subvencioniranje se završava s 31. martom.

Hoće li Vlada KS nastaviti subvencioniranje nakon poskupljenja gasa u aprilu, za sada je nepoznanica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.